Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Könssjukdomar

Gonorréläkemedel snart verkningslösa


Publicerad den: 2009-01-23
Författare: Terese Alvén

Annons

Antibiotika som tidigare framgångsrikt har använts mot gonorré har på bara några år blivit verkningslösa visar ny statistik. – De nya siffrorna visar att resistensen blir allt kraftigare och att vi snart inte har något läkemedel kvar mot gonorré, säger Magnus Unemo, docent i mikrobiologi vid Örebro universitet. En förklaring enligt Unemo är att läkare ger för svag dos till patienter med både klamydia och gonorré då klamydia kräver en lägre dos antibiotika. För en patient som får den svagare dosen utsätts gonokockerna för antibiotika utan att dö och kan då utveckla resistens. Spectinomycin och ceftriaxon är de enda preparaten i Sverige som gonokockerna ännu inte uppvisar någon motståndskraft åt. Av dessa är det bara ceftriaxon som fungerar vid alla former av gonorré och är lättillgängligt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons