Nyhet | Könssjukdomar

Första självtestet för hiv i Europa

Var fjärde hiv-smittad i Storbritannien tros inte känna till sin sjukdom. För att få fler att testa sig för hiv-smitta har nu för första gången ett EU-godkänt snabbtest börjat säljas i landet.

Publicerad den: 2015-05-15
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I USA har man med hjälp av en tops kunnat hemmatesta sig för hiv-smitta i tre år redan, men i Europa har det inte funnits något godkänt hiv-test, fram till nu.

Hiv-testet kan beställas via nätet

Testet säljs via nätet i Storbritannien men kan, enligt Sveriges radio, beställas lagligt även från Sverige. I detta test används inte tops utan man sticker istället sig själv i fingret och testar blodet i en medföljande vätska. På något som fungerar lite som en graviditetssticka framträder sedan två små streck ifall man bär på hiv-viruset. Sveriges Radio rapporterar att testet ger rätt svar i mer än 99 procent av fallen och att svaret kommer redan inom en kvart. Testet kostar runt 400 kronor att köpa. En hake är dock att testet inte ger något utslag om man smittats av hiv-virus längre tillbaka i tiden än tre månader.

Annons
Annons

Mål att 90% ska hiv-testa sig 

FN-organisationen UNAIDS mål är att 90 procent ska hiv-testa sig regelbundet. Forskaren Helen Ayles vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, anser att om målet ska kunna nås behöver fler länder följa Storbritanniens exempel och erbjuda hemmatestning.

Annons
Annons

– Att kunna köpa testet och göra hemma när det passar och i enskildhet är utmärkt för många, visar forskning, säger Helen Ayles till Sveriges Radio.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu