Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dramatisk ökning av syfilis

Den sexuellt överförbara sjukdomen syfilis ökar i hela västvärlden och Sverige är inget undantag. I Västra Götaland har antalet nya fall tredubblats jämfört med 2014. En av de mest drabbade grupperna är män som har sex med män.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Syfilis kan leda till hjärnhinneinflammation

– Det är behandlingsbart men kan också vara allvarligt. Det kan leda till hjärnhinneinflammation, andra neurologiska problem och kärlskador, säger Leif Dotevall, som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

I västvärlden var syfilis fram till början av 1900-talet utbrett, men med hjälp av antibiotika tvingades sjukdomen till reträtt. Att syfilis nu börjat öka tror Leif Dotevall beror på flera orsaker, bland annat på oskyddat sex men också på att syfilis är svårdiagnostiserat.  Vården kan alltså missa de patienter som drabbats. 

I Västra Götalandsregionen har antalet fall ökat från 10 stycken 2010 till 51 personer 2015. I Stockholm under samma tidsperiod har antalet ökat från 89 fall till 158 i fjol. Totalt i riket rapporterades 199 personer med syfilis 2010 till 244 fall 2014 (inga sammanställda uppgifter finns för 2015 för hela landet).

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Bästa sättet att skydda sig mot syfilis är att använda kondom.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2016-05-25 22:11 (7 år sen)

  Syfilis ökar dramatiskt-5dubbling!!
  En av grupperna som ökar mest? Hur ser definierad statistik ut här?
  Ngn förklaring till att denna grupp mest utsatt?(tex mer oskyddad sex?)
  Hur om så agera/påverka denna grupp/deras intresseorganisationer?

  Mvh
  Pär


Annons