Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Sexfrågor

Jag har ett förhållande där allt är bra förutom när vi har samlag, problemet sitter hos mig då jag känner mig extremt stor inuti o känner inte av honom i mig. Har sen tidigare blivit sexuellt våldtagen av mitt ex då han tvingade i mig föremål, extremt stora. Har gjort mina knip övningar men det blir inte bättre o jag älskar min kille så mkt att det gör ont i mig att inte kunna känna honom i mig eller att kunna få orgasm. hjälp vad kan jag göra? finns det nåt annat än knip övningar? Jag vill inte gå isär för att vi har flyttat ihop o han drar dig undan o skyller på att vara trött.... jag vill vara som innan, känna tack

Svar:

Hej!

Mitt absolut bästa råd är att ni tillsammans ska gå till en professionell sex och samlivsrådgivare, som helst är barnmorska eller gynekolog i botten, bra är om vederbörande dessutom har terapeutisk utbildning.

Dels för att du ska kunna känna dig trygg fysiskt med den gynekologiska undersökningen och bedömningen och för att få expertråd på den kroppsliga biten. Men det är också viktigt att ni som par tillsammans får tala, om hur ert sex och samliv har varit och är just nu samt hur ni ser på det problem
som ni vill ha hjälp med. En sådan hjälp/behandling påskyndar er problemlösning.

Svensk sexologisk förening har en lista på personer som arbetar med behandling av sex och samlivsproblem i Sverige, där kan du även se vilken yrkesbakgrund de har.

Har du fått expert hjälp att bearbeta dina tidigare upplevelser tillsammans med ditt ”ex”? Oavsett om du har det eller ej, så kan det vara så att det är minnet av de tillfällena som fortfarande spökar hos dig när ni har sex. Du talar kanske med din pojkvän om att du är för stor och oron kan blockera dig att känna honom. Kanske ligger du och tänker just att du är för stor, kanske ”förstörd” i ditt underliv. Sådana och liknande negativa tankar kan helt blockera din känsel. Troligtvis märker din pojkvän det, han både hör det
du säger, ser din oro och ”den smittar” så att han tappar lusten. För att inte göra dig ledsen och orolig så undviker han hellre sex, men det betyder inte att han inte älskar dig.

Det kan bli en ond cirkel, om du upprepade gånger vill prova ha sex och pressar på. Minnet av tidigare ”misslyckanden”, tex. att du blir ledsen under tiden ni har sex eller efter, kan också vara orsaken till att han drar sig undan.

Du behöver en fysik och psykologisk behandling där det också ges möjlighet till att ni får komma tillsammans både enskilt och som par. Jag har erfarenhet av Kognitiv beteendeterapi, det är en bra terapiform som lämpar sig väl bland annat vid sexologisk behandling.

Ditt fysiska problem kan liknas med kvinnor som efter en traumatisk förlossning känner sig förstörda och inte kan känna något vid sex. Rent fysiskt läker de flesta kvinnor bra i vulva och inne i slidan pga. av en
riklig blodförsörjning, muskler, vävnader och slemhinnor återhämtar sig. Men det sår som sätter sig i själen och i vårt psyke av olika jobbiga upplevelser, behöver helas på andra sätt. Så sök hjälp!

Lycka till!

Suzanne Lindström
Barnmorska, sexolog.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Ingen värk trots myelom - varför?

2018-04-20 | 13:14

av Maria Strandberg

Lymfon: Är trötthet och infektionskänslighet vanligt?

2018-04-20 | 13:33

av Maria Strandberg

Symtom på blodcancer?

2018-04-20 | 15:24

av Maria Strandberg

Kan man bli frisk från blodcancer?

2018-04-22 | 08:30

av Maria Strandberg

Myelofibros - Polycytemia Vera

2018-04-22 | 17:40

av Maria Strandberg

Myelom: Ska dra ut tand - hur länge ska man ha upphåll med dropp?

2018-04-24 | 09:54

av Maria Strandberg

Kan jag drabbas av myelom i framtiden?

2018-04-25 | 20:37

av Maria Strandberg

Fått diagnosen myelom - vågar jag ta TBE-vaccin?

2018-05-3 | 11:18

av Maria Strandberg

Cancer: Varför vården har blivit så konstigt i landet?

2018-05-2 | 22:19

av Maria Strandberg

Hur många typer av blodcancer finns det?

2018-05-2 | 17:02

av Maria Strandberg

Myelom: Vad betyder det att jag har en M- komponent av en annan typ än den jag blev sjuk av?

2018-05-2 | 21:51

av Maria Strandberg

Är leukemi ärfligt?

2018-05-2 | 21:25

av Maria Strandberg

Vanliga symtom vid blodcancer?

2018-05-2 | 16:53

av Maria Strandberg

Varningstecken Myelom?

2018-05-2 | 13:29

av Maria Strandberg

Hur stor chans är det att överleva akut leukemi?

2018-05-2 | 13:08

av Maria Strandberg


Annons
Annons
Annons