Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Kan kondylom ligga latent i kroppen?

I somras fick jag diagnosen kondylom. Nu är problemet det att jag undrar hur jag kan ha fått det. Jag har inte haft någon annan man än, min egen, på 7 år. Jag har INTE varit otrogen och jag tror (hoppas) inte att han har varit otrogen heller. Han har inga symptomer alls. Kan det ligga latent så här många år eller måste någon av oss ha varit otrogen.

Svar:
Kondylom är en av dom sexuellt överförda sjukdomar som kan uppträda i en
monogam och trogen kärleksrelation. Det finns två andra vanliga åkommor som kan bete sig likadant, nämligen herpes och klamydia. Detta beror dels på att smittan kan ge upphov till slemhinneförändringer som inte känns eller syns, dels att smittämnet ibland kan ligga i en vilande fas i månader eller år och därefter aktiveras.


Vid kondylom är smittoämnet ett virus kallad humant papilloma virus (HPV). Hos dom flesta läker smittan ut av sig självt, men hos några persisterar virus under längre tid, ibland många år. Varför detta sker är inte känt. Jag har under min tid som läkare träffat på många patienter som haft liknande berättelser. Mitt råd är att lita på att
partnern berättar sanning, och att inte låta smittan förstöra kärleken.


Med vänliga hälsningar

Geo von Krogh, docent och överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons