Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Hur smittar HIV?

Jag har en fråga om "säker sex". Att man ska använda kondom vid samlag är ju känt, men jag undrar exakt hur HIV sprids. Är det möjligt att ha oralsex säkert, för båda parter? Och kan HIV smitta om man för in penisen i slidan, utan utlösning?

Svar:
HIV smittar vid kontakt med blod och vid alla typer av oskyddat samlag, även när penis förs in i vaginan utan att mannen har utlösning. Risken ökar vid samtidig förekomst av inflammation eller sår/sprickor på könsorganen.


Det finns flera könssjukdomar som kan smitta vid oralsex. Det gäller även för HIV, särskilt om den som blir slickad eller sugt har inflammation eller sår på könsorganet. Risk för smitta finns även via blödningar på könsorganen – detta gäller särskilt om kvinnan har menstruation.


Sexuell HIV smitta sker via kontakt mellan de tunna slemhinnorna på könsorgan och ändtarmen och följande kroppsvätskor: blod, sperma och slidsekret. Om du med oralsex menar att en kvinna med HIV suger penis, så är risken för smitta till mannen utomordentligt liten om kvinnan annars är frisk. Chansen är dock inte lika med noll.


HIV smitta anses inte ske via saliv, men om kvinnan har sår på läpparna eller i munnen kan risken inte uteslutas eftersom det då via defekter i slemhinnan skulle kunna uppstå kontakt med den HIV smittades blod. Om mannen slickar kvinnans underliv är risken betydligt större, eftersom slidsekret såväl som blod, inte minst i anslutning till menstruation, kan innehålla HIV.


Om man smittas kan eventuella symptom uppträda inom 2-3 veckor. Smittan kan spåras via blodprov tidigast efter 3-4 veckor. Smitta kan uteslutas när det gått 3 månader.

Om kondomen håller så överförs inte HIV genom samlag.


Med vänliga hälsningar

Geo von Krogh, docent och överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons