Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Hepatit B

Hejsan, jag är väldigt orolig och skulle uppskatta otroligt mycket om jag fick svar! Jag har nyligen haft samlag med en tjej, oskyddat då. Efteråt berättade hon för mig att hon hade Hepatit B. Då jag inte har någon jättekoll på denna sjukdom så blir jag väldigt nervös. Har försökt läsa lite men som sagt, är väldigt orolig. Min fråga är egentligen, Jag har tagit vaccin innan för hepatit A och B, Twinrix heter sprutan.. Är det stor chans att jag kan få Hepatit B då och vad betyder det exakt för mig om jag hade fått det?? Kan man leva ett normalt liv med det ? Tack så jättemycket på förhand!!!

Svar:

Hepatit B kan smitta genom samlag men om du är vaccinerad med Twinrix bör du ha ett skydd mot infektionen. Vaccinationen består av 3 sprutor med vissa mellanrum och har du tagit alla så bör du absolut kunna känna dig lugn, skyddseffekten är över 90%!

Om du ändå är orolig kan du kontakta infektionsklinik eller vårdcentral för att diskutera detta. Om någon tar blodprov för hepatit på dig så är det viktigt att du alltid berättar att du genomgått vaccination eftersom det annars kan vara svårt att värdera provsvaret.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons