Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Hepatic c

Jag har träffat en kille jag tycker om hur mycket som helst. Efter en månad säger han att han har hepatit C. Jag blir helt förstörd för jag kan inget om sjukdomen, men nu har jag läst mycket men jag känner mig inte alls säker. Vi har haft oskyddat sex många gånger. Han säger att chansen att smittas e typ noll men jag e rädd. Vart kan vi vända oss när vi bor i Göteborg. Han blev smittad när han va 16 av en smutsig nål, e idag närmare trettio och mår bra men har inte brytt sig om att söka hjälp. Va kan vi göra idag? Snälla hjälp mig jag e rädd!!!! Jag vill att han kan bli frisk finns den chansen?

Svar:

Hepatit C kan leda till en långvarig, ibland livslång (kronisk), leverinflammation men kan också helt läka ut. Det finns idag även läkemedel som kan bota kronisk hepatit C hos en del. Många vet inte om att de bär på infektionen, kanske blev de smittade av en blodtransfusion på 80-talet. Idag testas alla blodgivare för hepatit C.

Den viktigaste smittvägen är blod men det förekommer också att hepatit C överförs vid samlag. För att känna dig helt säker bör du alltså använda kondom. Risken är mycket liten att du smittas men inte noll. Smittrisken ökar om det finns andra könssjukdomar som t.ex klamydia. Detta innebär att kondom är extra viktigt vid tillfälliga kontakter eller i början av ett förhållande innan båda hunnit testa sig för olika könssjukdomar.

Din pojkvän bör också gå på kontroller, kanske har hans infektion läkt ut? Om inte, kanske han kan erbjudas en behandling?

Lycka till!

Vänliga hälsningar
Lena Marions
Docent och överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons