Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Har jag gonorré/klamydia?

Jag har ett, för mig, stort problem. Jag har nämligen alltid haft väldigt lätt att få urinvägsinfektion. Så snart som det blir kallt ute kan också jag räkna med att få infektionen. Men numera bor jag i utlandet, i värmen, och såg fram emot att problemet var passè men icke. Efter samlag återkommer denna besvärliga infektion som håller sig kvar i två veckors tid. Men nu läste jag att det mycket väl kan vara gonorrè eller klamydia som jag har istället. Men symtomen är ju desamma som urinvägsinfektion. Vad ska jag göra för att bli av med detta smärtsamma problem? Finns det några bra mediciner som hjälper? Låter det som jag har fått någon av dessa könssjudomar?

Svar:

Vissa kvinnor har väldigt lätt att få urinvägsinfektion, varför vet men inte riktigt. Kvinnan har ju ett mycket kortare urinrör än mannen, vilket naturligtvis bidrar. Det är förstås viktigt att tänka på sexuellt överförda infektioner, även om det vanligtvis är fråga om helt andra bakterier som orsak till urinvägsinfektion.

Chlamydia framför allt, kan man ibland hitta även i ett långvarigt förhållande. Den bakterien behöver inte alltid ge upphov till så uttalade symtom varför man kan gå med chlamydia under lång tid. Risken för denna typ av infektioner är förstås större vid partnerbyte, sex med flera partner med mera.

Jag antar att du någon gång sökt för dessa problem. Det bästa är väl nästa gång att fråga om man tagit prov för dessa bakterier och annars be om en provtagning.

Vänlig hälsning
Arne Wikström
överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons