Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Flytningar

Jag är en tjej på 15 år. Jag har lite problem. Jag har massor med flytningar. Ibland finns det en liten vit beläggning mellan blygdläpparna, och om det skulle vara svamp så är ju flytningarna vita. Men mina är genomskinliga, och sega. Och det kommer mycket. Men dom ser inte konstiga ut. Gul-vita i färgen och luktar normalt. Men det blir blött i trosorna så jag måste ha trosskydd jämt och ständigt, snälla hjälp mig? och om det är nån infektion och går med det för länge, kan man bli steril då? eller dö?

Svar:

Dina flytningar som du beskriver är alldeles normala! Under menscykeln, som man brukar kalla de c:a fyra veckor mellan mensens första dag och nästkommande mens, förändras det sekret som bildas i livmodern. Det är ett tecken på din hormonfunktion och visar att dina äggstockar fungerar som dom ska.

I mitten av menscykeln brukar flytningen vara tjock och lite seg men helt klar. Detta för att underlätta att en befruktning kan ske. Sedan blir flytningen tunnare och lite vitare. Om du inte är sexuellt aktiv ännu finns det i princip ingen risk för någon infektion. Om du är sexuellt aktiv finns förstås risken för klamydia infektion. Men det du beskriver låter helt normalt. Barnmorskor på ungdomsmottagningar är mycket duktiga på att berätta om att flytningar kan (och ska) variera. Tala gärna med någon om du känner dig orolig.

Vänliga hälsningar

Lena Marions
Docent och överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons