Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Återkommande kondylom

Hej! Fick reda på att jag hade kondylom i november förra året. Dock en väldigt lindrig/diskret version som doktorn uttryckte det. Fick då en lösning att pensla på, vilket hjälpte att få bort dom. Men de kom tillbaka, och tillbaka och tillbaka, längsta uppehållet jag haft mellan vårtorna är en månads tid, och nu 1 år och 2 månader senare återkommer de fortfarande. Aldrig varit några många eller stora utan enstaka små som jag kunnat känna. Har börjat komma till det stadiet att jag snart penslar på allt som ser annorlunda och misstänksamt ut på snoppen. Är i en stadig relation så båda är smittade. Fråga, smittar vi varandra hela tiden varje gång vi har sex när det inte är vårtor också? Liksom att vi ger tillbaka samma grej när den ena kanske läkt ut det? Ska man be att få byta behandlingsmetod till kräm för att stimulera immunförsvaret? Hur länge kan man behöva dras med det innan det borde läkt ut? Från en som är less på den blåa lösningen.

Svar:

Hej!

Att vårtorna kommer tillbaka är ett tecken på att ditt immunförsvar inte ännu läkt ut infektionen och inte ett tecken på att ni smittar varandra hela tiden. Ni är bägge två infekterade med viruset men ditt immunförsvar har ännu inte lyckats göra sig av med infektionen.

Det är mycket individuellt hur lång tid detta tar och tyvärr har vi inga behandlingsmetoder idag för att säkert påskynda utläkningen. Majoriteten läker ut sin infektion inom 2 års tid men enstaka patienter kan dras med besvären ännu längre.

Man kan prova andra behandlingsmetoder förutom pensling men det finns tyvärr inga säkra stöd för att någon annan behandling skulle vara mer effektiv.

Med vänliga hälsningar

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons