Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Sex & relationer

Apollo gillar killar

Det är inte alltid lätt att veta vilken läggning man har. Apollo misstänkte att han var homosexuell när han var 21 år. Han testade, och blev kvar.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Apollo är 35 år och&nbspbor med sin sambo och deras hund på Kungsholmen i Stockholm. När han var 21 år blev han nyfiken på andra killar. Han hade en kompis som var intresserad av honom och de två skulle tågluffa tillsammans. Detta var ett utmärkt tillfälle att prova någonting nytt, utan familj och vänner i närheten.

– Jag testade och blev sedan kvar, säger Apollo och ler. Jag var intresserad av tjejer innan och hade haft längre förhållanden, men nu byter jag inte tillbaks.

Annons
Annons

För många som ska ”kliva ut ur garderoben” kan det kännas tufft att berätta för sin omgivning om hur det ligger till eftersom man inte vet hur de ska reagera. Men för Apollo gick det bra.

– Det var skönt att kunna säga som det var och vara öppen med mina känslor. Både min familj och mina vänner tog det bra och har stöttat mig i mitt beslut. De flesta får nog bättre respons än vad de tror innan att de ska få.

Tips på hur du träder fram

Till andra som befinner sig i liknande situationer som Apollo och ska berätta att man är homosexuell eller bisexuell ger Apollo följande råd:

– Skynda långsamt. Vänta med att säga något innan du är 100 procent säker på vad du känner. När du sedan berättar rekommenderar jag att göra det via ett brev. Då hinner alla läsa och tänka över situationen och de behöver inte agera ”korrekt” direkt. Ofta så misstänker omgivningen också hur det ligger till, men de kan ju inte vara helt säkra förrän du säger som det är.

Annons
Annons

Träffa killar

Apollo tror att det är lika lätt, eller svårt, att träffa killar som det är att träffa tjejer. Han har väldigt lätt för att se om en kille är gay eller inte.

– När jag är intresserad av någon blir jag osäker på mig själv. Men så är det nog för de flesta, skrattar Apollo. Annars är det oftast inga problem att urskilja homosexuella killar från heterosexuella.

Folks fördomar

I media går det ibland att läsa om homosexuella som råkat ut för misshandel, blivit särbehandlad eller fått glåpord på grund av sin läggning. Men Apollo har själv inte märkt av någon diskrimination.

För bara några år sedan ansågs det fortfarande som något ovanligt med någon som är homosexuell, men idag märks de på ett annat sätt. De florerar runt i medievärlden och det gör också att det blir lättare för yngre att våga träda fram utan att skämmas. Många känner också någon som är homosexuell.

Enligt RFSL:s hemsida visar flera forskningsrapporter i andra länder att det är mellan fem och tio procent av befolkningen som är antingen homo- eller bisexuell. I Sverige finns ingen bra studie att gå efter.

På Apollos begäran har endast hans förnamn använts i artikeln.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons