Varningstecken långt innan ledgångsreumatism bryter ut

Flera år innan insjuknade i ledgångsreumatism går det att se förhöjda nivåer av specifika antikroppar mot tandbakterier och virus i blodet. De drabbade har även skador i käkben och skelett, vilket tyder på att bennedbrytningen startar långt innan sjukdomen bryter ut. Det framgår i en avhandling vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Studien inkluderar över 500 blodprov som lämnats till Medicinska biobanken i norra Sverige från individer som senare insjuknande i reumatoid artrit, ledgångsreumatism, samt blodprov från samma personer efter att sjukdomen brutit ut. I samarbete med tandläkare har även röntgenbilder från patienterna inkluderats. Det handlar om röntgenbilder av tänder från friska personer som senare insjuknade samt röntgen av händer och fötter vid insjuknandet.

Varningstecken tolv år innan insjuknandet

Resultaten visar att personer som senare i livet kommer utveckla ledgångsreumatism har ökade nivåer av specifika antikroppar i blodet – nämligen antikroppar mot en munhålebakterie som visat sig ha samband med tandlossning samt Epstein-Barr-virus. En del av antikropparna kunde ses i blodet så långt som tolv år innan insjuknandet.

– Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna bromsa eller hejda sjukdomen innan den bryter ut genom att kunna ställa en tidig diagnos, säger Linda Johansson, doktorand vid Umeå universitet, som står bakom avhandlingen.

Annons
Annons

Förebygga ledgångsreumatism

Hos samma individer som forskarna hittade antikroppar fann de även en förhöjd mängd av en blodmarkör för nedbrytning av ben. Något som inte bara hängde samman med skador i käkbenet innan insjuknande, utan även i händer och fötter.

– Ledgångsreumatism orsakas av allt att döma av ett samspel mellan många olika faktorer i form av arv, miljö, infektioner och levnadsvanor. Om man i förväg kan se att en individ har förhöjd nivå av vissa riskfaktorer, kan man eventuellt i gengäld försöka reducera andra för att förebygga sjukdomen, säger Linda Johansson.

  Källor

 • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/nya-pusselbitar-om-faktorer-brbakom-ledgangsreumatism.cid291416

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Monica 2020-12-8 13:59 (8 månader sen)

  Jag upplever ett lågfrekvent surr i kroppen, allmänt trött, ont i fötter, svårt att greppa och ta i med höger hand. Småstel i båda händer. Triggerfingrar. Känner även av knäna. Jag har atopiska eksem. Har 3 barn med celiaki. Kan jag vara något på spåren?

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-1 09:57 (2 år sen)

  Jag undrar ,om jag har någon form av reumatism? Ont i axlar och handleder o tummarna och nedre delen av ryggen som strålar utöver höften höger sida,även svårt att gå. (Hjärtsvikt o flimmer) vänligen Birgitta

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-28 20:38 (3 år sen)

  Har svullnader i lederna ,ilsket röda och ömma.Fick för en tid sedan en liten prick på ett finger, det såg ut som en pormask.Kunde inte låta bli,pillade hål,och ut kom en klisteraktig vätska.När jag fortsatte att klämma så efter några dagar så gick svullnaden ner.Är det vanligt att leden reagerar så.