Svensk upptäckt om reumatism

Annons

Svenska forskare har upptäckt en tidigare helt okänd mekanism bakom reumatiska sjukdomar. Fyndet kan förklara varför immunförsvaret skiftar från försvar till angrepp. Trots omfattande forskning har man ännu inte kunnat förklara vad som ligger bakom att celler i immunförsvaret plötsligt blir fiender och börjar alstra sjukdom i stället för att skydda den mekanism som leder till en rad autoimmuna sjukdomar.

Nu har en grupp forskare vid Sahlgrenska Akademin och Karolinska Institutet avslöjat en tidigare okänd kontrollmekanism i immunförsvaret. Det är en mekanism som bland annat är satt ur spel hos reumatiker. Hos en frisk person står B-cellerna i immunförsvaret för en stor del av arbetet. De utgör ett starkt försvar och tillintetgör skadliga bakterier och virus. Det är denna B-cell som inte fungerar hos en person med reumatism. I stället för att skydda den egna vävnaden går den till angrepp. Som resultat av detta får man värkande, svullna och förstörda leder.

Annons
Annons

De svenska forskarna har börjat leta förklaringar till varför detta sker, och de letar svar i en helt annan grupp av celler i immunförsvaret – de så kallade NKT-cellerna. Tidigare studier har visat att nivåerna av NKT-celler är lägre hos personer med reumatism jämfört med friska. Nu visar det sig att de låga nivåerna av NKT-celler bidrar till att människor blir sjuka. Forskarna visar att om cellerna blir för få så påverkas regleringen av B-cellerna som förvandlas från nyttiga till skadliga.

Forskarna visar även att den onda spiralen går att bryta. En tillräcklig nivå av NKT-celler kan nämligen stoppa B-cellernas felriktade aktivitet. Denna upptäckt öppnar för nya behandlingar som riktar sig direkt mot NKT-cellmekanismen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons