Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Vad innebär Forestiers sjukdom?

Vad innebär sjukdomen Diffuse Idiopathic Skeletal Hyperostosis? Den kallas visst också Forestiers sjukdom. Jag har sväljningssvårigheter pga osteofyter som trycker på halskotpelaren, fick diagnosen för flera år sedan, cervikal spinal stenos i halskotpelaren samt intervertebralledsartros i hela ryggraden+ländryggen, skolios vänster skuldra+vänster sida ländrygg. Är detta en reumatisk eller "enbart" en degenerativ sjukdom? Läkaren påstår att jag har två generativa sjukdomar, som inte tillhör gruppen reumatism, utan är generativa: artros och DISH. Tacksam för svar

Svar:

Dish, betyder diffuse idiopathic skeletal hyperostosis, kallas också Forestiers sjukdom. Typiskt är kalkbildning längs skelett och senor, bl a i ryggen, men även t ex hälsporrar kan vara ett problem, och man kan få besvär från med värk och stelhet på andra ställen t ex bröst, axlar och revben. Man kan få värk både i senfästen och i ryggen, stelhet i ryggen är också vanligt. Några konsekvenser i andra organsystem ser man mycket sällan.

Huruvida denna sjukdom räknas som reumatisk kan man diskutera, i Sverige har man inte varit så benägen att räkna den dit, men det är möjligt att den här typen av sjukdomar, även artros, alltmer kommer att räknas som reumatiska. Antiinflammatoriska mediciner, s k NSAIDS, brukar behandlingen bestå av, oftast har man en god prognos.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons