Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Uteslut IBD hos dottern med barnreumatism

Jag är mamma till en flicka som är 18 år. När hon var 13 år insjuknade hon i barnreumatism. Det har varit jobbigt och hon har fått pröva de flesta mediciner som finns att erbjuda.

Året efter hon insjuknade fick hon även Astma-Allergi som är jobbigast på vår och försommaren. Hon har alltsedan hon insjuknade i barnreumatism haft återkommande problem med mage-tarmar. Nu är hon inne i en jobbig period då magen och tarmarna krånglar ordentligt. Under våren fick hon ett skov i sin reumatism och blev då också dålig i tarmarna. Har pratat med barnreumatologen om detta och de säger att det inte är ovanligt att man har problem från mag-tarmar.

Min dotter är 1.56 samt väger ca 50 kilo. Vi har fått remiss till medicin på vårat sjukhus. Jag är orolig för henne då hon i princip inte kan äta mycket nu utan att få ont i magen.

Hon får efter maten magknip och diarre. Hon blir trött av detta och det förstår jag.

Jag undrar om någon kan hjälpa mig och ge mig råd om vad jag kan göra?

Svar:

Jag tycker det är viktigt att ta din dotters magproblem på allvar. Dels så kan hon ju få ont i magen som biverkan av någon av de mediciner hon tar. Men viktigare är att tänka på att det finns former av barnreumatism som förekommer i samband med inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

Glutenintolerans är också vanligare hos barn med reumatisk sjukdom. Så hon behöver få träffa en barn- eller vuxen läkare med särskild kunskap om magtarmkanalens sjukdomar (en gastroenterolog)

Vänlig hälsning
Anders Fasth
överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons