Hej. Jag är en 50-årig kvinna som insjuknade i en HLAB27-relaterad polyartrit 2001. Sjukdomen har varit mer eller mindre aktiv, men det har inte gått några längre tidsperioder utan symtom. Problem med framförallt knä, tå, häl och SI-leder. Nu senast även besvär med en mycket envis irit (aktiv sedan ca 4 månader) som blossar upp kort efter jag har slutat med kortisondropparna. Började med enbrel (50 mg) i mitten av juli-07 och kände faktiskt ganska omgående en förbättring i flertalet engagerade leder. Störst effekt på alla småleder och senfästen, framförallt i bröstrygg och nacke. Proverna visar på en viss tillbakagång. Nu efter ca 3 månader känner jag ganska plötsligt en försämring och de kännetecken man är så bekant med inför ett nytt skov är tveklöst här. Min fråga: Kan enbrel svikta i sin effekt efter en tid även om det från början gav hög effekt? Finns där en tillvänjning? Kan det vara så att jag är bättre hjälpt av en annan typ av TNF-hämmare, t ex remicade? Parallellt med enbrel tar jag sulfasalazin och behöver även komplettera med Diklofenak. Tog för några år sedan methotrexate med tveksam effekt. Skall givetvis återkoppla till min reumatolog, men har sökt information på nätet utan att finna svar. Dags att byta TNF-hämmare?
Tacksam för svar. Med vänlig hälsning.
Hej.
Som du säkert vet kan jag inte ge säkra svar i en fråga som denna. Om jag var din reumatolog skulle jag överväga följande.
1) Behandling i samråd med ögonläkare med kunskap om iriter och TNF-hämmare som enbrel och remicade.
2) Sedvanlig lokal behandling av iriten med kortisonögondroppar och pupillvidgande droppar, ev med tilllägg av kortisontabletter.
3) TNF-hämmare. Överväg att tillfälligt höjda enbreldosen till 50mg 2 ggr/vecka alt. byt enbrel till Remicade dosering 5 mg/kg kroppsvikt intervall initialt vecka 0, vecka 2 vecka 6 (sedvanlig uppstarschema) och därefter var 6e vecka (något tätare än vid ledgångsreumatism där remicade ges var 8e vecka).
Med vänlig hälsning,
Per Larsson
Överläkare, reumatolog.
Läs mer om ledgångsreumatism här »