Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Söka läkare?

Jag är 39 år gammal och har sedan en tid tillbaka börjat känna av mina leder. Främst vid ankeln och tårna på höger fot. Min mamma hade svår reumatism med förstorade fot- och handleder. Hon behandlades i många år med bland annat guldsprutor. Är det dags för mig att börja söka läkare för detta?

Svar:

Det beror på hur mycket problem med lederna du har. Är det själva lederna i tårna eller är det mer värk i allmänhet? Är tårna svullna? Ömma? Har du några andra nya sjukdomssymtom? Har du besvär från andra leder, till exempel fingrar och handleder?

Är du morgonstel? Som du ser behövs en ordentlig utredning och undersökning av en läkare kunnig inom reumatologi. Jag tror du kan börja med att fråga husläkaren vad han eller hon tycker om dina leder. Det låter som om din mamma hade ledgångsreumatism. Risken är ökad att man får det själv, men inte väldigt mycket ökad, och det du beskriver låter inte i första hand som denna sjukdom, som brukar vara mer symmetrisk, ofta drabbar den händerna. Men det finns anledning att utreda saken, som sagt.

Vänlig hälsning
Johan Frostegård,
professor och specialist i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons