Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

SLE och vaccinering?

Jag är en 35 årig kvinna som har haft diagnosen SLE sedan 1996. Har en väldigt stillsam sjukdom som hålls i schack med låga doser kortison, klorokinfosfat och Imurel, vilket jag är otroligt glad & tacksam för! Nu vankas det eventuellt svininfluensavaccinering för majoriteten av alla svenskar. När jag fick min diagnos för 13 år sedan så var min läkare mycket noga med att upplysa mig om att vaccineringar INTE var att rekommendera patienter med SLE. Det kunde starta ett skov och min sjukdom kunde förvärras... Vad gäller? Samma sak som för 13 år sedan eller kan även jag få vaccinera mig i höst?

Svar:

Rent generellt kan man säga att vid reumatiska sjukdomar är det mycket liten risk att sjukdomen blossar upp i samband med influensavaccination.

För många reumatiker (till exempel de med ledgångsreumatism) rekommenderas influensavaccinering eftersom ledsjukdomen ökar infektionsrisken.

För varje enskild patient gäller dock att det alltid är ansvarig läkare som tillsammans med patienten väger vinster mot ev risker beroende på diagnos, sjukdomens svårighetsgrad, ålder, medicinering samt eventuell förekomst av andra sjukdomar.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons