Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Sapho syndrom?

Hej! Har varit sjuk sedan 30 nov 2008, vaknade med fruktansvärda smärtor. 6 månader senare och 12 olika läkare 3 sjukhus + en vecka inlagd med morfin varannan timme utan resultat. Sedan magnetröntgen som visade att bröstkorg och nyckelben var kraftig vätskefyllt, sedan blodprov som visade sig att jag hade herpes zoster invändigt, inga blåsor utvändigt, bara djävulska smärtor. Tiden gick och smärtorna blev bara värre, sedan visade det sig att jag också hade inflammation i bröstbensleden (den lilla leden) samt nyckelbenslederna, och nu har jag också fått diagnosen sapho syndrom, så det blev 2 olika sjukdomar på en gång!! Vad är detta? kommer det att bli bra? Är det en följd av bältrosen?

Svar:

Inflammatoriska ledsjukdomar kan utlösas av till exempel virusinfektioner eller om immunsystemet aktiveras på något sätt.

Troligtvis har herpes zoster utlöst SAPHO som är en form av psoriasisartrit. SAPHO står för S synovit (led-/senskideinflammation), A akne (finnar), P pustulos (varblåsor som inte innehåller bakterier), H hyperostos (benpåväxt) och O osteit (beninflöammation). Att ge Dig en prognos är inte möjligt eftersom jag inte närmare känner Din
sjukdomsbild. Fråga Din läkare och förhoppningsvis får Du en bra behandling.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons