Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Sänkan?

Jag har RA sedan c:a 10 år tillbaka. Kvinna 60 är.
Min sänka ligger på 34. Är det för högt och vad kan jag göra för att sänka den ?- nu tänker jag om det finns något hälsopreparat som man kan använda. Äter en Orudis retard varje dag. uppehåll med Plaquinil under sommaren.

Svar:

Hej, En sänka på 34 kan vara för högt men kan också vara normalt i din ålder. Sänkan stiger något med åldern. Det du bör vara uppmärksam på är om du känner att din reumatism är mer ilsken (aktiv) jämfört med tidigare. Är så fallet bör du ordna ett återbesök alternativt en telefontid med din reumatolog för att diskutera din medicinering.

Om jag förstår rätt har nu endast orudis retard vilket sannolikt räcker om sjukdomen är lågaktiv. Är den däremot aktiv ska du fråga din läkare om du inte kan fortsätta med plaquenil under sommaren. Det går oftast bra och utan problem. Ett alternativ är att påbörja methotrexatebehandling som räknas som standardbehandling vid aktiv reumatoid artrit. Aktiv reumatoid artrit betyder oftast att leder i fingrare och/eller tår är svullnad och ömma.

I övrigt önskar jag dig en glad sommar

Vänliga hälsningar Per Larsson överläkare, reumatolog.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons