Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Reumatisk sjukdom?

Min hustru är 38 år och har sedan ca 7-8 år problem med ständigt återkommande lungsäcksinflammationer. Hon har en astma i grunden som hon medicinerar med Symbicort. Hon drabbades av benhinneinflammation på båda benen 2001 som blev kronisk och måste opereras. Hon har haft ofta återkommande inflammationer i båda handlederna och genomgått två senskideklyvningar( oavsett vilka inflammationer hon får så verkar de bli kvar eller återkommande!!). Hon har täta migränanfall( när hon ammade, ca varannan vecka). I samband med när hon slutade amma för 18 mån sedan fick hon stora urtslag runt bröstvårtan, utslag på hals, ögonlock. Hon har haft en låg feber sedan många år, hennes temp pendlar mellan 37,5 och 38. Hon har sedan 7 år till och från haft en smärta i rygg på höger sida. Hon har varit på ultraljud, ct röntgen för detta för att se om hon haft njursten/ gallsten dock utan resultat. Den smärtan har tilltagit det senaste året. Hennes prover har för det mesta varit normala med undantag för vita blodkroppar som vid flera tillfällen varit förhöjda, gränsvärde för RA-faktor vid ett tillfälle samt gränsvärde för sköldkörtelhormon vid ett tillfälle. Hon har ofta domningar i fötter händer och ansikte.Hon har smärtor i leder, i händer, fötter, nacke samt höfter(som hon beskriver som en ständig foglossning..) Hon lider av en hemsk morgonstelhet i händer och måste spola händerna under varmt vatten varje morgon för att överhuvudtaget kunna gripa någonting. Hon har haft, bara i år, två dokumenterade lungsäcksinflammationer med vätska i lungsäcken. Hon drabbades av en plötslig heshet utan någon synbar infektion och kraftig hosta för ca en månad sedan då hon fick en prednisolonkur på 25mg i fem dagar. Efter två dagar var smärtorna i lederna samt inne i bröst (lunga?) praktiskt taget borta, hostan dock kvar efter en vecka och smärtorna i bröst tilltog igen. Akutmott uppsöktes varvid lungröntgen visade lungförändringar. Hon genomgick ytterligare en cortisonkur, denna gång Betapred 3mg de två första dagarna med nedtrappning. Hennes smärtor i bröst/ hosta med hjärtklappning/arytmi och kraftiga andfåddhet föranledde ytterligare ett akutbesök för snart en vecka sedan där CT-röntgen visade att lungförändringarna var borta. Dock hade hon Ekg förändringar men inget som tydde på infarkt eller annat farligt ang hjärtat. Hennes hosta är fortfarande kvar efter en månad om än lindrigare. Hon fick kraftigt ökad dos av sin astmamedicin som tyvärr ännu ej givit utdelning. Hon har TVÅ ggr på reumatologen på Akademiska blivit avvisad med förklaringen att hennes prover var normala samt ett de ej kunde känna att hennes leder var svullna!!. Vad har hon?? otaliga läkare har sagt att hon har något reumatiskt, även reumadirekt/ spenshult samt reumatolog på sofiahemmet (som hon remmiterades till men ej fick komma till pga fullbeläggning) , dock inte reumatologerna på ackis!

Svar:

Din hustru har således ett antal symtom där man skulle kunna misstänka reumatisk sjukdom som orsak men även infektioner kan ge ett flertal av de symtom du räknar upp. Vanligaste orsaken till lungsäcksinflammation är infektioner men det kan vara en del i reumatisk sjukdom. Svullnad i handled kan ses efter kraftig ansträngning, som en reaktion efter en infektion någon annanstans i kroppen men naturligtvis som en del i reumatisk sjukdom. Smärta i händer kan vara del i artrossjukdom men även andra reumatiska sjukdomar kan ge detta.

Din hustru har astma och vid kortisonbehandling blir hon bättre. Detta bevisar dock inte att det måste vara en reumatisk sjukdom. De blodprover som tagits har hittills i alla fall ej bidragit till att diagnos kunnat fastställas. Normala blodprover utesluter dock inte reumatisk sjukdom. Jag förstår er frustration över att din hustru inte har fått en diagnos/behandling så att hon blir besvärsfri. För att t.ex. fastställa diagnos reumatisk sjukdom såsom ledgångsreumatism måste man som doktor finna vid undersökning av patienten svullna leder, om lederna då just den dagen inte är svullna blir det svårt. Jag brukar ibland då försöka se patienten någon gång till för att se om lederna denna gång är svullna. Ibland dröjer det dessutom ett tag innan en reumatisk sjukdom givit så mycket symtom att bilden klarnar och diagnos kan ställas.

I ditt brev skriver du att om amning och jag förstår då att ni har barn. Många små barn drabbas av infektioner innan de byggt upp sitt immunförvar och dessa infektioner överföres till föräldrarna och detta skulle kunna förklara många av din hustrus symtom. Mitt råd är att man försöker finna orsaken till de symtom du beskriver, Om en lungsäcksinflammation återkommer borde man då försöka finna om det finns ett virus eller en bakterie som förklaring om inte så ökar misstanke om reumatisk sjukdom. Skulle handlederna svullna upp igen kanske man kan lyckas få en tid för påtittning på reumatologen i Uppsala där det finns mycket stor kompetens. Nästa steg är att ändå försöka lindra symtomen med smärtstillande behandling exempelvis sjukgymnastiska metoder och smärtstillande läkemedel. Du får kontakta din läkare för hjälp med detta.

Hälsning
Esbjörn Larsson, reumatolog


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.