Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Reaktiv artrit efter magsjuka

Hejsan. Jag var i Thailand och kom hem för ca en månad sedan. Var med om en mindre och inte allt för allvarlig mc-olycka där jag bl.a. vred mitt knä och fick skrapsår. Mitt knä svullnade lite och blev vätskefyllt. Sista dagarna fick jag feberfrossa och blev dålig i magen. Samma dag jag kom hem så skrevs jag in på sjukhuset då jag hade rätt höga infektionsvärden. Vid tre tillfällen åkte jag in och ut från infektionen. Första vistelsen var symtomen diaré, feber och man konstaterade en salmonella i både tarm och blod. Även i blodet eftersom jag fått sår och blödde under nästan en vecka. Utskriven efter fyra dagar. In igen knappt två dygn senare då mitt knä svullnat upp rejält och blivit fyllt med vätska igen. Att tillägga är att sedan olyckan, ca 10 dagar innan, så hade det läkt rätt bra, svullnaden hade lagt sig och rörligheten hade kommit tillbaka. Låg vid andra tillfället inskriven 4 dagar. In för tredje gången knappt 2 dygn senare igen. Denna gången med värk i mitt knä, dock inte lika svullet. Tillkommande värk i min vänstra arm, kring armbågen, även svullnad där. Och en rejäl värk i ryggen, över delen räknat från mittenpartiet. Denna gången låg jag inskriven 8 dagar. Man har tagit massvis med prover, blod, urin, avförings, odlingar, tömd på vätska från knä och arm. Och man hittar ingenting. Men menar på att det med största sannolikhet är reaktiv artrit. Just nu är jag hemma. Äter div mediciner så som kortisontabletter, diclofenac, och såväl mindre starka som starka smärtstillande vid behov. Jag har fått smärtor och svullnader i fotleder också, och de ovannämnda områdena har jag smärtor som kommer och går. Smärtorna verkar liksom starkare som när jag t.ex varit ute på promenad. Vaknar dagen efter med rejäla smärtor så jag knappt kan gå och har svårt att ta mig upp ur sängen. Sen kan det gå typ 2-3 dagar. Knappt några smärtor alls. Sen kommer det igen och sitter i 2-5 dagar. Ungefär det mönstret. Hur länge kan detta pågå? Är det vanligt att det går på olika områden i perioder så som det är för mig? Och kan detta fortsätta med flera områden på kroppen? Är det inte bra att röra på sig, små promenader? Finns det andra behandlingar än kortison? Är det vanligt att inte hitta ngt i kroppen vid div prover, man ser en infektion, men sen inte mer? Jag har en reumatism, reiters sedan tidiga tonår. Har detta ngt samband? Det som hjälper mest just nu är ju eg de smärtstillande, de starkare. Och jag är inte så glad för det men känner att jag inte har ngt val p.g.a. smärtan. Det blev ett långt mail. Jag hoppas du kan svara på mina frågor så bra som möjligt. Har haft flertalet olika läkare, och fått en lite bättre inblick i min sjukdom men är ändå förvirrad och konfunderad. Funderar på att kontakta reumatologen istället då jag fn har kontakt med infektionen.

Svar:

Hej, det låter mycket riktigt som reaktiv artrit, som hänger samman med den mag-tarminfektion du fick i Thailand om jag förstår saken rätt. Det är viktigt att man utesluter att du har kvar denna infektion, men det verkar som om man har gjort detta.

Tyvärr kan reaktiv artrit hänga i ganska länga, hos de flesta går det över snabbt men det kan vara segdraget. I sådant fall kan man behandla mer intensivt och du bör komma i kontakt med en reumatolog som kan bedöma om man ska sätta in starkare antireumatiska mediciner. Detta beror mycket på hur lederna ter sig när man undersöker, samt på labprover i övrigt.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.