Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Varför får jag inte träffa reumatologen?

Hej Netdoktorn! Jag har skrivit till er förut och fått bra svar. Jag är 47 år och har ända sedan 13 års ålder haft en vandrande värk. Sedan jag var 20 år har jag misstänkt att det är AS. Då det finns på båda sidor av släkten. För ca 5 år sedan tog jag Hbla prov som var positivt. Trodde då att jag skulle få hjälp eftersom värken bara tilltog och påverkade både arbetsliv och privatliv men ack vad jag bedrog mej. Jag fick orudis retard 200 mg, alvedon 665. Blev mycket bättre men så för 2 år sedan så sa kroppen stopp. Träffade en underbar läkare som såg till att jag fick röntgen på höfter ländrygg m.m. dessa visade tack och lov inga förändringar. Läkaren har skickat remiss till reumatologen minst två gånger. Men eftersom jag inte svullnar, påvisar inflammation m.m så tar dom inte emot. Jag har upptäckt psoriasis utslag som kommer och går vid mina knogar, inga massor men tillräckligt för att irritera och klia. Nu har min mage börjat krångla också. Under en tid så kunde jag knappt äta och fick omeprassol nu hjälper inte dessa heller. Var på gastroskopi för ett par veckor sedan. Väntar på svar då dom tydligen hittade något då dom tog prover och jag fick Esomeprazol att äta i fyra veckor. Nu till mina frågor, varför tar inte reumatologen emot mej? Jag har många symtom som tyder på AS. Halva släkten på pappas sida har det ju. Finns andra mediciner att ta? (med tanke på magen?) Har tackat nej till kortison då jag samlar på mej vätska och redan är överviktig. Finns det annat? Kan jag vända mej till annan reumatolog istället? Jag vill att jag och min allmänläkare ska kunna få tips och råd från en reumatolog. Han ska ha så mycket beröm som faktiskt försöker. Jag börjar ledsna på att inte bli lyssnad på. Vad kan jag göra för att underlätta försöker röra mej så mycket jag orkar. Har många bra program med rörelser. Tack på förhand

Svar:

På din beskrivning verkar det inte som om du har klassisk AS-sjukdom. Det är dock inte uteslutet att du ha inflammatoriska ryggsjukdom av annan typ, som skulle kunna upptäckas via tex en magnetkameraundersökning. Behandlingsmässigt ska man inte glömma bort träning. Har du träffat sjukgymnast? Vad gäller smärtstillande så finns det anti-inflammatoriska värktabletter som kan ge mindre magbiverkningar. Diskutera detta gärna med din distriktsläkare.

Läs mer om inflammatorisk ryggsjukdom och AS »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.