Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Ont och stelhet.

Kvinna född 1957 157cm vikt ca 72 kg. Har i ca 4, 5 år haft ont i mina leder främst i händerna. senaste året ökad värk i händerna och "knölar" har bildats på bägge händers pekfingerknogar. Tummen v. svullen molande värk nästan hela tiden. Har även nu i höst börjat få ont i båda knäna, höfter och vríster. Morgonstelhet, kan nästan inte gå de första jag gör. Det har tagits prover 2ggr sen 2001 men inget visar på reumatism. Jobbar inom vården med äldre brukare. Många tunga förflyttningar, mycket gå i långa korridorer. Detta börjar bli besvärligt. Känner mig något bättre på sommaren el. utomlands i värme. Är de övergångsbesvär som en läkare uttryckte sig utan att bry sig mera el. vad kan de vara? Fått T. Diclofenak 50 mg de hjälper men magen börjar ta stryk.

Svar:

Hej.
Det viktiga är att man bedömer om det finns inflammation i lederna och allmänt även gör en reumatologisk utredning. morgonstelhet är typiskt vid inflammatorisk reumatisk sjukdom.
Om det finns inflammation symmetriskt i lederna i händerna utom den yttersta leden och även inflammation i andra leder kan det vara reumatisk sjukdom, men detta måste bedömas utifrån en läkarundersökning.

Vänliga hälsningar,

Johan Frostegård
Professor reumatolog

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons