Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Mabthera?

SLE-sjuk man med svårbehandlas SLE. Har provat flertalet mediciner men inte fått förväntad effekt. Min reumatolog har pratat om en ny medicin
abthera. Jag vet inget om denna medicin mer än att det är en cancermedicin. Hur länge har den använts mot SLE? Jag har nedsatt njurfunktion med prot.läckage.

Svar:

Hej, Mabthera är en så kallad monoklonal antikropp som binder till en receptor (ett cellytemolekyl) på en speciell klass av vita blokroppar (B-lymfocyter). B-lymfocyterna producerar antikroppar t ex sådanan som finns vid SLE. Den vanligaste av dessa heter ANA.

Mabthera tar bort B-lymfocyterna från blodet och då minska r inflammationen i njurarna vid SLE i många fall. Mabthera har använts ffa vid njurinflammation och SLE hos de där de äldre medicinerna som Sendoxan inte hjälpt och som sagt många gånger med god effekt. Biverkningarna är färre än med sedvanlig SLE-medicinering som Sendoxan.

Mabthera kan också användas vid en ovanlig cancerform där det är just B-lymfocyterna som omvandlats till cancerceller, sk lymfom. Då försvinner cancercellerna är man kan bli botat från lymfoment.

Vid SLE är B cellerna överaktiva, inte canceronmvandlade, men när de behandlas bort med mabthera kan inflammationen i njurarna förbättras.

Med vänliga hälsningar,

Per Larsson
Överläkare, reumatolog.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons