Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Ledvärk efter graviditet och förlossning

Jag fick mitt första barn för ett år sedan vid 42 års ålder. Sedan dess har jag haft mycket problem med ländrygg och höfter, vilket kanske kan förklaras av foglossning från graviditeten?! Men vad mer är, har jag haft väldigt mycket ledvärk - handleder, axlar, höfter och knän i synnerhet. Jag äter värktabletter nästan dagligen och värst är det under mens och ägglossning samt när det är regnväder ute. Det tar en stund på morgonen innan jag är mjuk i kroppen, annars är jag hyfsat rörlig. Jag upplever att det blir bättre när jag orkar träna och röra på mig. Jag har några kilon kvar innan jag jag väger som innan graviditeten men är ändå inom normalt BMI. Vad kan detta vara? Ska jag söka läkare? Vart ska jag vända mig?

Svar:

Under och efter en graviditet sker ju mycket stora omställningar i nivåerna och balansen med olika hormoner i kroppen. Vissa av dessa omställningar kan leda till att andra sjukdomar utlöses.

Reumatiska ledsjukdomar är ett av dessa tillstånd. Om man därför under, eller efter graviditeten har mer besvär med ledsmärtor, ledstelhet och/eller ledsvullnader som man inte vet orsaken till eller inte har haft tidigare bör man alltid söka läkare för detta. I första hand görs utredningen hos primärvårds-/distriktsläkaren. I många fall finner man att det är övergående och ofarliga besvär men vid misstanke om mer allvarlig reumatisk sjukdom ska alltid en reumatologspecialist också göra en bedömning.

Med vänlig hälsning
Ingemar Petersson
specialist i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons