Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Kommer jag att bli sämre ju äldre jag blir?

Hej Jag är en 22 årig tjej som haft Psoriasisartrit sedan tre och ett halvt år tillbaka. Det förstnämnda har jag haft sen jag var barn. När jag fick min diagnos, artriten alltså så blev jag jättedeprimerad. Jag trodde att med tiden så skulle jag lära mig att acceptera sjukdomen. Men det har bara blivit det motsatta, jag vägrar acceptera att jag är sjuk, hatar sjukdomen mer och mer för varje dag. Min sjukdom har dessutom blivit mycket sämre med tiden. Jag har ont i stort sett i alla leder nu, smärtan är dessutom väldigt intensiv. Jag har tidvis mått väldigt bra tack vare andra saker i mitt liv, men sjukdomen har inte blivit bättre för det. Det känns som att jag har blivit immun mot alla sorts mediciner. Dom hjälper knappt. Jag har testat jättemånga olika utan bra resultat. Jag äter nu kortison, Arcoxia, Nobligan. Så fort jag trappar ner med kortisonet så blir värken värre igen. Jag kan inte sluta, jag har hört att kroppen kan vänja sig vid kortisonet och att det kan vara farligt. Jag är jätterädd att det kommer hända mig eftersom kortisonet är det som hjälper mig bäst. Konstigt nog fungerar inte sprutor på mig. Snälla kan ni svara på mina frågor för jag orkar inte länge till. Ända anledningen till att jag fortfarande lever är att jag älskar min fästman så fruktansvärt mycket. Annars skulle jag inte utsätta mig det detta helvete dag in och dag ut. 1) Kommer jag att blir sämre och sämre hela tiden? Alla jag känner som har samma sjukdom säger att dom har blivit det, jag känner ca 10 st. Jag har själv märkt det att jag blivit det. 2) kan man bli immun mot medicin, inte bara kortisonet? 3) Vad ska jag göra för att inte få ständiga inflammationer? förutom motion. 4) Min killes farbror har samma sjukdom som jag, hur stor är risken att vårt barn får det? Har även en tvillingsyster, vi är enäggstvillingar. Hur stor är risken att hon får samma sjukdom? 5) Har jag ökad risk att dö tidigare än dom flesta? Snälla svara på mina frågor.

Svar:

Hej, jag förstår att du har hamnat i en besvärlig situation. Det är mycket viktigt att du om du har psoriasisartrit behandlas av en läkare, reumatologiskt utbildad, som är förtrogen med sjukdomen. med rätt behandling blir prognosen mycket bättre. Många blir bra eller nästan bra.

Det är alltså inte så att man blir sämre och sämre med tiden. Det finns vissa mediciner som kan tappa sin effekt efter en tid, men då finns det andra som man kan byta till. kortison t ex prednisolon, brukar inte ge så mycket biverkningar i lägre doser, men ger biverkningar i högre doser. Det är viktigt att ordinationerna av prednisolon sker på ett genomtänkt sätt och bättre brukar vara att sätta in antireumatiska mediciner.

För att undvika ständiga inflammation behöver behandling ske med mediciner, t ex metotrexate eller salazopyrin. Detta om det föreligger inflammation i lederna. Det finns även andra nyare preparat som kan användas om dessa två nämnda inte räcker. Det finns en viss ökad risk om man har den här sortens artritsjukdom i släkten men några exakta siffror är svåra att ange och någon ärftlig sjukdom är det inte så din enäggstvilling behöver inte få den.

Vid reumatisk sjukdom ses ibland en viss risk för något förtidig död men detta gäller på gruppnivå, när det gäller den enskilda patienten behöver det inte alls vara på det viset. Ganska lite är känt när det gäller psoriasis, men risken är sannolikt inte så stor. Viktigt är att behandlingen är så bra som möjligt.

Med vänlig hälsning Johan Frostegård, överläkare i rematologi och professor

Läs mer om behandlingar vid kroniska och reumatiska sjukdomar »


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.