Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Kan mina symtom stämma in på SLE?

Kvinna, 27 år. Det senaste ett och ett halvt åren har varit otroligt jobbiga för mig, med upprepade infektioner kombinerat med otrolig värk i knäna, upprepade migränattacker (1-2 i månaden), försvagad kraft i fingrarna, trötthet. Jag har sedan tonåren alltid haft lätt att få uvi, men har tidigare aldrig haft fler än någon/år. För ca 18 månader sedan fick jag en mystisk infektion i höger långfinger, vilket närmast kan beskrivas som blodiga och variga "bubblor", samt feber. Läkarna som tittade på det hade aldrig sett något liknande (på jobbet kallade de mig Alien -det såg verkligen fruktansvärt ut, haha). Jag fick stark antibiotika och infektionen försvann. Någon månad senare fick jag värk i underlivet och när jag sökte för det visade proverna på en kraftig uvi (+4) och en underlivsinfektion. Därefter har det rullat på med åtminstonde 8 uvi, 2 ögoninfektioner och oräkneliga förkylningar. Det märkliga med de uvi´s jag haft är att jag inte haft normala symptom, dvs smärta och upprepade toalettbesök, utan jag har helt enkelt känt igen uvin på väldigt illaluktande urin. Fick njurarna röntgade i höstas, allt såg normalt ut. Känner/vet att har bakterier i urinet för tillfället, men orkar helt enkelt inte gå och träffa en ny läkare, övertala denne att jag vet att jag har uvi fastän att jag inte har symptom för att få antibiotika när uvin ändå kommer tillbaka två veckor efter det att jag slutar med penicillin. Har fortfarande regelbundet ont i underlivet, trots att allt ser normalt ut hos gyn. Till detta kommer en regelbunden värk i knäna, som om jag har tur går över efter att jag har tagit två-tre värktabletter. Värken kommer i nio fall av tio samtidigt i båda knäna och det känns som att den sitter"innuti", lite som växtvärk kändes under uppväxten. Det känns som att det strålar ut värme från dem. Värken kan komma när som helst, men jag har en känsla av att den ibland kan komma mer frekvent om jag utsatt knäna för kyla (använt kjol) eller om jag druckit alkohol dagen innan. För tre veckor sen kom jag hem från semester och efter det har värken i knäna verkligen intensifierats, både i värk och i frekvens. Har nu ont nästan varannan dag. Jag har varit väldigt trött i över ett år, något som väl kanske är naturligt när man har mkt infektioner och inte kan bygga kroppen. Nu är jag helt slut och det känns som att jag behöver ännu mer semester, fastän att jag borde vara utvilad efter tre veckor i solstolen. Sen jag kom hem har jag dessutom fått konstiga utslag på armar och magen, som har kliat men nu läkt och lämnat små ärr efter sig. När jag läste om SLE ser jag att en hel del av symptomen stämmer in på sjukdomen. Jag vet att vissa patienter älskar att självdiagnosticera sig själva och jag vill inte verka hypokondrisk. Men, tja. Det har varit ett jobbigt år. Vad tror ni om detta?

Svar:

Tack för frågan.

I ditt brev framgår det att du alltid varit infektionskänslig, men att det förvärrats senaste halvåret. Upprepade urinvägsinfektioner, en trolig infektion i ett finger och dessutom värk i knän. Dessa symtom tyder knappast på den ovanliga sjukdomen SLE, ej heller ledgångsreumatism. De flesta urinvägsinfektioner orsakas av patientens egna tarmbakterier som tar sig upp via urinröret och alltså inte smitta från annan person men jag utgår ifrån att man odlat fram vilka bakterier som orsakat dina infektioner och att du behandlats med rätt antibiotika.

Det finns tillstånd med nedsatt immunförsvar och detta kan uteslutas/bekräftas med blodprover. Jag tycker du skall kontakta din husläkare för en första bedömning och provtagning för att klargöra om det är fel på ditt immunförsvar eller om du helt enkelt bara drabbats av flera oberoende infektioner.

Med vänlig hälsning

Esbjörn Larsson Reumatolog, överläkare.

Läs mer om Systemisk lupus erythematosus (SLE) »


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.