Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Kan min dotter ha en reumatologisk sjukdom?

Hej, en fråga ang min dotter som är 17 år gammal, ca 168 cm, väger knappt 60 kg. Har alltid "småkrämpor", ont i en höft, ont i knäna, hälbesvär (pseudobursa?), röd inflammerad stortå av okänd anledning, tendinit i en handled. Inte allt detta på en gång dock. Hon säger själv att hon är så trött på dessa småkrämpor så hon berättar inte alltid om dem. Just nu är det problem med handleden (senan?) och det är ju besvärligt då hon rider mycket. På senare tid har jag börjat fundera på om det kan vara någon sjukdom i botten eller är det bara otur? Hennes faster har RA och farfar hade Mb Bechterew. Antar att det behövs omfattande provtagning för att diagnostisera den här typen av sjd, kanske är det bara att vänta och se. MVH

Svar:

Jag tycker att ni bör ta kontakt med vårdcentralen för en första bedömning. Tendiniter eller senskidesinflammationer kan ju orsakas av överansträngning så det behöver inte finnas en reumatisk sjukdom i bakgrunden vissa människor drabbas oftare än andra.

I första hand gör man en undersökning av senor och leder och eventuellt tar man blodprover avseende inflammation, det är vanligen enkla prover som hemoglobinnivå och sänka, det räcker oftast för diagnos.

Med vänlig hälsning Esbjörn Larsson, överläkare och reumatolog

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons