Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Kan det vara skadligt med Enbrel under Cambridge Kuren?

Hej! Jag är en 30 årig man, längd 174 och vikt 84kg. Har börjat med Cambridge Kuren och undrar om det kan vara skadligt att då ta Embrel samtidigt. Har psoriasis artrit som behandlas med Embrel, 2sprutor i veckan. Känner mig nu jättedålig, yrsel o illamående samt huvudvärk. Cambridge Kuren tar jag som ren kur. Dvs äter ingen mat bara deras påsar, dvs tre påsar om dagen o dricker 3 liter vatten per dag.

Svar:

Tack för frågan
Cambridgekuren är en lågkalorikur för viktnedgång som innehåller de näringsämnen man behöver enligt information på tillverkarens hemsida man får i sig 470 kcal/dag vilket är kanske 1/3 del av vad man normalt får i sig. Det blir således en form av om inte fasta så nästan.

Vi vet att fasta kan dämpa inflammationssystemet men tyvärr så aktiveras det när man börjar äta. Inflammatoriska sjukdomar är i sig nedbrytande för kroppen och vid hög sjukdomsaktivitet minskar kroppsmassan. Det finns inget som hindrar att man försöker gå ner i vikt och viktnedgång kan ju ha goda effekter på t.ex. höfter och knäleder.

Jag brukar dock inte rekommendera viktnedgång om man inte har inflammationssjukdomen under god kontroll och är din sjukdom ej under god kontroll tycker jag du skall diskutera med din doktor om justering av behandlingen.

Med vänlig hälsning Esbjörn Larsson reumatolog

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons