Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

JIA Metotrexate

Hej Anders, Jag har en fråga angående utsättandet av metotrexate. Jag har läst att ett läkemedelsföretag i Tyskland har gjort en undersökning om huruvida man ska sätta ut metotrexatet efter sex månader eller fortsätta i tolv månader efter det att sjukdomen gått i remission. Resultatet visade att det knappt gav någon skillnad i tid i de fall då sjukdomen kom tillbaka, så jag undrar varför man riskerar stora biverkningar med att fortsätta med medicinen istället för att prova att sätta ut metotrexatatet tidigare än tolv månader? Man vill ju inte ge sitt barn dessa starka mediciner i onödan om det ändå inte gör någon skillnad.

Svar:

Hej,

Du har rätt att en undersökning gjorts (men inte av ett läkemedelsföretag utan av PRINTO som är ett nätverk av barnreumatologer för att forska på sjukdomen) och du har också rätt om resultatet. Studien publicerades i april i år så det är således så färska resultat att jag tror att du har uppmärksammat dem före många barnläkare. Det kommer nog att ta litet tid innan resultaten landar hos barnläkarna. Man vill läsa artikeln och bli övertygad helt enkelt.

Sedan är inte biverkningarna av metotrexat allvarliga eller många, om det ges på rätt sätt och kontroller av leverprover med mera sker. Otrevligt och besvärande är givetvis att många barn och ungdomar mår illa av medicinen och kunde vi hitta någon annan lika bra medicin eller ta bort denna biverkan, ja då vore mycket vunnet för alla som behöver metotrexat.

Vänlig hälsning,
Anders Fasth

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons