Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Iriter, ont i rygg och axlar - och nu HLAB27

Hej! Jag är en 33-årig kvinna som sedan några år tillbaka har dessa problem: Periodvis ont i svanken, speciellt på morgnarna. Ont i knäna - kan inte cykla längre. Upprepade iriter (6 gånger under det senaste året) Ökande smärta i rygg och axlar. Nu visar det sig även att jag är HLAB27-positiv. Jag tränar inte på gym, men är normalviktig, gillar fysiska aktiviteter och är rörlig i lederna. Ryggröntgen har inte visat något onormalt. Blovprov för reumatisk faktor i våras var negativt. Ska jag nöja mig med min doktors rekommendationer? Hon säger att jag ska ta kontakt med en sjukgymnast, samt att jag ska återkomma om det gör rejält ont. I så fall kan jag få smärtstillande och antiinflammatoriska mediciner. Det är allt. Min faster är reumatiker. Jag vill inte få lika stora problem som hon. På det stora hela mår jag fint. Men rygg- och nackontet börjar kännas småjobbigt. Jag har ett stillasittande arbete och försöker att jobba så ergonomiskt lämpligt som möjligt. Jättetacksam för svar!

Svar:

Tack för frågan.
Den reumatiska sjukdom man i första hand misstänker på din beskrivning är Bechterew/pelvospondylit som ger stelhet i rygg kan ge svullnader i såväl stora som små länder och ibland ses även iriter.

Din doktor har låtit röntga ryggen och typiska fynd har inte där påvisats. I ditt brev framgår inte om bäckenlederna (sacroiliacalederna)är röntgade, om inte borde det göras. Normala röntgenfynd utesluter inte sjukdom utan det kan ibland dröja flera år innan typiska fynd syns på röntgen.

Mitt råd är att du ber om en remiss till reumatolog för bedömning, till detta bidrar att man kan vid allvarlig iritsjukdom behöva ge kraftigare antiinflammatoriska mediciner som reumatologer brukar hantera. Du är HLA-B 27 positiv det är över 90 % av patienter med Bechterew men ungefär 7-12 % av friska människor. Det så kallade reumafaktorprovet kan ofta påvisas vid ledgångsreumatism men inte vid Bechterew.

Med vänlig hälsning Esbjörn Larsson överläkare, Reumatolog

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons