Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Immunförsvaret?

Hej! En lite generell fråga...Jag har Bechterew (kvinna, tidig 40-årsålder) och försöker att klara mej med endast Orudis och träning. Jag känner det som att jag blivit väldigt "nedsatt" på sistone, det känns som om jag får varenda förkylning som passerar, jag har haft luftvägsinfektione, bihåleinflammation, flera förkylningar med feber och ont i halsen samt nässelfeber under det senaste halvåret/året. Är det så att man är mer mottaglig om man är inne i ett skov, eller så att en vanlig infektion tar längre tid att bli av med? Så känns det, men jag tycker inte att jag har fått den informationen av någon läkare. Tacksam för svar, skulle vara intressant att veta, börjat kännas jobbigt, för jag lever för övrigt väldigt sunt med mycket bra mat, vila och träning. Tack!

Svar:

Vid de inflammatoriska reumatiska ledsjukdomarna som AS(Ankyloserande spondylit) tidigare kallad Bechterews sjukdom liksom RA (Reumatoid artrit, ledgångsreumatism) finns mekanismerna till sjukdomarnas uppkomst och fortsättning både i det genetiska systemet och i immunsystemet. När det gäller förändringar i immunsystemet så är de komplicerade och man kan inte, som man ofta hör, bara enkelt säga att ”immunsystemet är nedsatt”.

Mer allvarlig överrisk för infektioner får man bara vid mycket svåra former av reumatiska sjukdomar, ibland i kombination med höga doser av kortison och/eller andra starkt immunpåverkande läkemedel.
För den enskilda patienten kan man ju ändå uppleva att man får infektioner oftare eller att de påverkar mer än tidigare. Om man får flera infektioner per halvår som kräver antibiotikabehandling av läkare bör man be sin läkare om en utredning.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons