Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Diagnos RA: Hur länge brukar man äta Methotrexate?

Jag fick i februari i år veta att jag har RA. Jag har i 3 mån ätit Methotrexate (6 tabl/v) hur länge brukar behandlingen pågå? Jag tycker fortfarande att jag inte känner mig OK, periodvis är jag väldigt trött och lägger mig när jag kommer hem från arbetet. Hur lång tid kan det ta innan man känner sig relativt "besvärsfri"? Jag har också börjat få små knölar på knogarna som värker, kan man göra något åt dessa eller kommer de att försvinna?

Svar:

Tack för frågan
Reumatoid artrit är en sjukdom som ännu inte går att bota, men man kan dämpa symtomen så att man i princip känner sig frisk i många fall.

Du har nu fått behandling med methotrexat vilket hjälper drygt hälften av patienterna tillräckligt, efter diskussion med din doktor kanske du skall höja dosen upp till 8 tabletter / vecka och om det inte ger tillräckligt god effekt kan tillägg med lågdos kortison vara en möjlig väg samt tillägg av Salazopyrin och antimalaria medel.

Man kan även direkt pröva s.k. biologiska läkemedel om inte fulldos methotrexat hjälper, och det finns tre olika medel Enbrel, Humira eller Remicade. Dessa tre medel har faktiskt blivit en revolution inom reumatologin och många patienter mår nu mycket bra,utan svullander och smärta samt trötthet.

De knölar du beskriver är en del av sjukdomen och kan ibland gå tillbaka när man funnit rätt behandling.

Med vänlig hälsning
Esbjörn Larsson överläkare, reumatolog

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons