Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Dåliga tänder..

Jag har en fråga angående mina tänder. Jag har RA och har provat många olika medeciner bla Humira, Enbrel, Mabthera, äter nu prednisolon, förr i ganska höga doser 2,5 mg *4 och tar samtidigt MTX kombinerat med mabthera igen, prednisolon, panodil, tradolan, orudis, folacin, optinate septimum. Mina tänder har blivit väldigt dåliga efter diagnosen för ca 6 år då jag har börjat med alla mediciner. Har RA eller läkemedlen någon påverkan på tänderna? Är 32 och vill ju fortfarande ha ett fint leende åtminstonde.

Svar:

Ganska många som har RA har också Sjögrens syndrom, som en följd av RA vilket innebär att man har problem med torra slemhinnor och torr mun i synnerhet. Det är därför viktigt att detta bedöms hos din ordinarie läkare, kan också vid diagnos ge subvention för tandvård.
Att medicinerna orsakar tandproblemen är inte huvudsaken tror jag, utan det mest sannolika är att det är RA. Det är extra viktigt att tänka på munhygien, tandborstning, undvikande av socker, när man har RA om man dessutom har torr mun. Men medicinerna, fr a Tradolan kan också spela en roll, behöver du denna medicin? Försök vara utan eftersom den kan ge muntorrhet och karies, diskutera detta med din läkare och diskutera också problemen med tänderna.

Med vänlig hälsning
Johan Frostegård
professor, specialist i reumatologi.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons