Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Brännande smärta

För tre månader sedan så fick jag ont bakom höger ögat och svårt att läsa samt ont runt om ögat. Det uppkom även smärtor som var korta och intensiva mellan kind och öga. Optiker konstaterade att jag hade ett litet brytningsfel som ej behöver korrigeras och sa att detta berodde på stress. Samtidigt fick jag ont i höger käke och smärtor som kom och gick i kinden. Min tandläkare slipade bettskenan och konstaterade att det knäpper lite i käken men att det inte var så farligt. Efter ett tag så blev kinden nästan förlamad och jag hade svårt att se hela tandraden när jag log. Både ögat och kinden är nu helt ok men strax efter så började jag få problem med smärta i höger höft som sedan sökte sig ner i låret. Därefter så kom det sakta en brännande smärta i ländryggen som tilltog så att jag inte kunde sova. (Hade för ett år sedan samma brännande smärta i ländrygg men inga andra symtom) Samtidigt så hade jag ont i höger arm samt nästan en domnande känsla i höger arm och ben. Den brännande känslan från ländryggen har förflyttat sig och ökat och minskat i intensitet och har suttit både på höger sida på magen, på bröstet, bak i ryggen och upp mot nacken. Nattetid har jag svårt att sova pga smärtor i ländrygg och att jag vaknar av att jag är alldeles blöt/svettig på ryggen. Idag har jag svårt att sitta pga att det känns som om ryggen trycks ihop och nacken känns "instabil". Det känns mest när jag sitter och när jag åker tunnelbana/bil, som att man inte kan hålla emot. Jag har också problem med höger skuldra. Den har jag stretchat i månader för att den har känts stel men nu så har jag ont/smärta när jag lyfter armen, jobbar eller skall bära saker . Jag har gjort MR som visar en liten kotförskjutning i bröstrygg och nacke. Har sökt akut hos neurologen för de brännade smärtorna och de prover som togs där visade inget onormalt. Har även sökt akut för nacken hos ortoped men kom därifrån med voltaren. En osteopat har konstaterat att jag har nedsatt rörelseförmåga i ryggen och i bröstkorg samt att mitt högra ben är lite kortare. Kan detta vara tecken på Bechterews? Jag börjar blir uppgiven av att bara slussas runt och bli ifrågasatt och få känslan av att läkarna tror att jag är en hypokondriker som bara är stressad. Har fått höra att jag är ett sådant fall som ingen vill ta i pga alla märkliga symtom.

Svar:

Det är alltid plågsamt att lida av smärtor och andra symptom som man inte får någon bra förklaring och bot för. Att på din beskrivning ställa en specifik diagnos är inte möjligt då de symtomkombinationer du berättar om skulle kunna stämma in på flera reumatiska sjukdomar.

Om man har långvariga besvär av stelhet i ryggen, nacken och bäckenet (sakroiliakalederna/korsryggen) med besvär som är värst på efternatt/morgon, som kommer då man suttit stilla ett tag och som minskar eller försvinner då man rör sig ska man alltid misstänka inflammatorisk reumatisk ryggsjukdom.

Detta kan utvecklas till mer långdragna former med mer utbrett engagemang som vid AS (Ankyloserande spondylit, tidigare kallat Bechterews sjukdom). Det kan också visa sig vara mer lindriga och begränsade former (spondylartiter).

Om röntgenundersökningen ej visar något så är det tiden som får utvisa vilken form man har. Det viktigaste är information/kunskap om sjukdomen, träningsråd och träningsstöd samt vid behov smärtlindrande läkemedel i perioder. Vid misstanke om reumatisk ryggsjukdom bör man någon gång ha träffat en reumatolog.

Med bästa hälsningar

Ingemar Petersson
Specialist i reumatologi och allmänmedicin, docent i reumatologi


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.