Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Är kardiolipinsyndrom farligt?

JAG HAR EN SYSTER, SNART 60 ÅR SOM HAR FÅTT DENNA DIAGNOS. HON HAR BETT MIG FRÅGA VAD DET INNEBÄR. HON HAR HAFT FLERA BLODPROPPAR OCH UNDRAR NU VAD DENNA DIAGNOS INNEBÄR FÖR HENNE. HON HAR VARIT RÖKARE MEN SLUTAT. HON HADE BLODPROPPAR I BENEN I UNGA ÅR VID GRAVIDITET, MEN ANNARS INGENTING FÖRUTOM TRÖTTHET. ÄRFTLIGHET ÄNNU INTE FASTSTÄLLT. MIN SYSTER VILL VETA OM HON LÖPER RISK ATT DÖ VÄLDIGT FORT, ELLER SOM HON SÄGER BLI GLAD OM HON FÅR LEVA MINST 5 ÅR TILL. VORE TACKSAM OM JAG KUNDE FÅ VETA MORTALITETEN UNGEFÄR.

Svar:

Vid kardiolipinantikroppssyndromet, som det heter, har man en ökad risk för blodproppar både i artärer och vener (t ex i i form av proppar i benen, lungorna, men även hjärtinfarkt och slaganfall).

Har man detta syndrom, som ofta förekommer vid SLE, så är det viktigt att man behandlas av en läkare med erfarenhet av sjukdomen. Har man SLE blir detta i allmänhet en reumatolog, men även andra specialister kan komma ifråga, t ex hematolog, om det inte är frågan om SLE.

Sådana blodproppar är allvarliga och kan vara livshotande, men de kan förebyggas med blodförtunnande medel. Vanligen används Waran (warfarin) som ges under lång tid, livslång behandling kan komma ifråga. Med sådan
behandling kan man högst avsevärt minska eller eliminera risken för komplikationer.

Med vänlig hälsning Johan Frostegård, professor, specialist i reumatologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons