Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Aloe Vera kontra Methrotexate och Humira.

Jag är en kvinna född -40 och har sedan 2001 RA av en ganska aggresiv sort och tar en hel del mediciner bl.a Methrotexate 8 tabl/veckodos och Humirainjektioner 40 mg/inj. var 14:e dag. Nu har min dotter köpt en flaska "Aloe berry nectar" som ska tas 2-3 cl varje morron för att bl.a stärka immunförsvaret. Hur går detta ihop med mina mediciner som sänker mitt immunförsvar? Jag är mycket infektionskänslig och har under detta år haft lunginflammation, öroninflammation och just blivit av med min 3:e urinvägsinfektion. Verkar Aloe veran "kontraproduktivt" gentemot mina mediciner så att min RA försämras? Skulle gärna vilja pröva men vågar inte.

Svar:

Aloe Vera kommer från en växt, som du säkert vet, och har en rad olika egenskaper och ingredienser, och har användning på vissa håll i världen mer än andra, vid köldskador och hudbesvär av olika slag.

Dokumentationen vid reumatisk sjukdom är mig veterligen inte god, och det kan finnas interaktioner, alltså effekter som kan vara skadliga tillsammans med andra läkemedel, vid bl a diabetes och hjärtkärlsjukdom.
Jag har svårt att tro att din RA skulle försämras, men det kan vara bra att diskutera saken med din läkare eftersom du har mycket mediciner mot dina reumatiska besvär, jag har inte hela bilden. Kan t ex ge effekter på kalium dvs ett viktigt blodsalt.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons