Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lång väntan för många med psoriasisartrit

Som om det inte vore tufft nog att lida av kroniska ledsjukdomen psoriasisartrit, tvingas dessutom många drabbade vänta länge på såväl diagnos som behandling. Detta är problematiskt då tidig upptäckt och vård kan vara avgörande gällande möjlighet att bromsa sjukdomsförloppet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-06

Annons

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i sin allvarligaste form, rörelsehinder. Sjukdomen är nära kopplad till psoriasis, även om inte alla med ledbesvär till följd av psoriasis diagnostiseras med psoriasisartrit. Samtidigt är det viktigt att ta symtomen på allvar och uppmärksamma dessa i tid. Snabb upptäckt ligger nämligen ofta till grund för att hejda utvecklingen av sjukdomen.

Läs också: Var femte psoriasisartritpatient fårotillräcklig behandling

"Kunskap nyckeln till att acceptera sin sjukdom"

– Det är viktigt att ledsmärtorna utreds ordentligt, vilket ibland kan vara utmanande då symtomen kan vara otydliga. I dag går en del patienter länge med ledsmärtor innan de får diagnosen psoriasisartrit, säger Sara Wedrén, specialistläkare på Reumatologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, och Netdoktors medicinska expert för kampanjen.

Annons
Annons

Läs också: Så ställs diagnosen psoriasisartrit

Har du psoriasisartrit? 

För att fler ska få den hjälp som krävs behöver kunskapen kring sjukdomen öka. Kunskap kan vara nyckeln till ökad livskvalitet och till att lära sig att acceptera sin sjukdom. Med anledning av det startar Netdoktor nu upplysningskampanjen hardupsoriasisartrit.se i samarbete med patientorganisationerna Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet.

Kampanjen vänder sig främst till personer med psoriasisartrit och de som har symtom på psoriasisartrit (såsom psoriasis och ledbesvär) men utan att ha fått diagnosen, samt även till anhöriga, vårdpersonal och allmänt intresserade. Kampanjen omfattar fem delar med tillhörande kunskapstest samt fyra informationsmejl till intresserade deltagare.

Annons
Annons

Delta i utbildnigen genom att klicka här

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.