Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatism

Särskild gen skyddar mot psoriasis


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-26

Annons

Psoriasis är en mycket vanlig inflammatorisk hudsjukdom som uppstår genom en kombination av arv och miljöfaktorer. Den aktuella forskningen har som syfte att hitta nya molekylära mekanismer som leder till psoriasis, för att förstå hur sjukdomen uppstår och varför den inte läker ut - samt för att på längre sikt kunna utveckla nya behandlingar. Men nu verkar forskare vid Karolinska Institutet vara på rätt spår.

Forskargruppen har tidigare visat att en särskild gen, miR-146a, finns i hudcellerna och har förändrad aktivitet vid psoriasis. För att undersöka dess roll vid sjukdomen använde forskarna nu en grupp möss som saknar genen, samt en kontrollgrupp där genen finns. Genom att inducera psoriasisliknande hudförändringar med en kräm bedömde man resultatet kliniskt, mikroskopiskt samt på molekylärnivå.

– Avsaknad av miR-146a leder till mer uttalad hudinflammation, som dessutom utvecklas snabbare. Hos möss som saknar miR-146a ser vi en långsammare och ofullständig läkning, säger Enikö Sonkoly, docent vid institutionen för medicin, Solna, vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.