Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatism

Benskörhetsmedel kan skydda mot bröstcancer

Annons

Kvinnor som använder så kallad bisfosfonater mot benskörhet har lägre risk att drabbas av bröstcancer. Det visar två nya studier som presenterats på en bröstcancerkongress i San Antonio, USA. Det är sedan tidigare känt att behandling med intravenösa bisfosfonater kan minska risken för återfall hos kvinnor som drabbats av bröstcancer och nu visar de två senaste studierna att läkemedlen även tycks innebära ett generellt skydd mot att drabbas av cancersjukdomen.&nbsp

I den ena studien har forskarna analyserat data från den stora amerikanska WHI-studien. Resultaten visar att de 2 216 av totalt 151 592 kvinnor som använde orala bisfosfonater i början av studien hade 32 procent lägre risk att drabbas av invasiv bröstcancer under uppföljningstiden. I den andra studien kom israeliska forskare fram till ett liknande resultat. I denna studie har forskarna analyserat användningen av orala bisfosfonater bland postmenopausala kvinnor som drabbats av bröstcancer jämfört med jämnåriga kontroller. Och deras slutsats är att användningen av bisfosfonater i mer än ett år innebär 29 procent lägre risk att få bröstcancer.

Annons
Annons

Forskarna bakom de båda studierna påpekar dock att resultaten bör tolkas med försiktighet, och menar att det behövs fynd från randomiserade studier för att resultaten ska kunna bekräftas.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.