Forum Reumatism


Forumtråd: Värk och svullna fingrar

Hej
Nån som känner igen sig?
Ledvärk, stel, svullna fingrar och fötter som dessutom gärna sover på nätterna, molande värk (som menssmärtan från helvetet) fast i hela kroppen, förvärrat dubbelseende... Känner mig 20 år äldre än vad jag är!
FAST läkarna på VC klappar en på huvudet och säger "lite värk får man lov att klara av".
Negativ på reumatikertester men ändå är det ju nåt som spökar!Nån som känner igen sig? Snälla, skriv till mig!
Kramar
Annie

Å vad jag känner igen mig dock inte dubbelseendet, har i 18 år kämpat med värk i/runt lederna som med åren ökat i antal, från början var det "bara" knäna och nu är det i princip alla leder. Den ena doktorn säger SI och den andra säger så men däremellan sitter man i kläm, blir så trött på det och vet inte vart man ska vända sig för att få hjälp, funderar starkt på att söka privat och betala själv men ingen garanti det heller


Du kan ju läsa om FIBROMYALGI och se om det kanske stämmer
 


Du kan ju läsa om FIBROMYALGI och se om det kanske stämmer
 


Du kan ju läsa om FIBROMYALGI och se om det kanske stämmer
 


Du kan ju läsa om FIBROMYALGI och se om det kanske stämmer
 


hej
Har samma värk som du det började smygande juni 2000 o i dags dato har jag även ont i fingrarna sedan en tid tillbaka pekfinger långfinger ringfinger... svullet. o värk som kommer från helvetet... när hunden kommer emot med sin nos skriker jag högt av smärta... min doktor på vc tror jag blivit hypokondriker... smärtan i ryggen fick jag diagos 2014... (förslitnings skador) visade data röntgen...
har varit sjukpensionär i 4 år på heltid men blev utslängd... 2006 den först gruppen av 50 000 som Reinfeldt kastade ut från sjuk kassan som sa att vi va utanförskap o skulle till arbetsförmedlingen... på den vägen är det
jag jobbar o har fruktansvärd värk så jag vet inte vad skall jag gå.... det bästa vore ju att dö... då slipper man värken... vad fan gör alla doktorer som e proffs på detta men sitter i fika rummet o skrattar år oss... det verkar inte finnas något intresseatt fixa detta så vi får mindre ont eller symtomfria så vi kan jobba som alla andra
 
Olle Sarmann


Det jag läser i tråden ger mig indikationer på möjliga diagnoser. Men om läkare idag ska kunna misstänka och remittera behöver den med störst chans till information samla ihop och delge den rejält. Oftast handlar det om att ge överarbetade läkare så mycket information som möjligt på kortast möjliga tid.

Skriv ner alla symptom i stolpform. Skriv sedan ner familjehistorik på området i stolpform. Därefter kan ingen läkare missa informationen eller din begäran om remiss till exempelvis reumatolog osv. För att kunna utföra gedigen anamnes krävs gedigen information på kortast möjliga tid p.g.a. hur överbelastad och underbemannad sjukvården är i Sverige. Det ansvaret behöver vi som patienter med andra ord dessvärre ta om vi vill kunna få god möjlighet till korrekta diagnoser och korrekt vård och hjälp eftersom vårdsituationen och vårdpolitiken ser ut som den gör, och tar längre tid att fixa än sin egen lista på symptom- och familjehistorik.

Av den lilla information jag ser i inläggen skulle mina första frågor bli:
1. Har du psoariasis någonstans på kroppen, om så bara i form av ett utslag på storlek med en finne?
2. Har du haft psoariasis, även om det var i unga år, som gått i remission?
3. Tänk efter om du har upplevt "flagor" eller "skorpliknande" lagringar i till och med i öronen? Psoariasis kan sätta sig i örongångarna JA.
4. Hårbotten, ögonbryn, vid en armbåge, lår, knä? Tänk efter om du rivit bort en torr skorpa du inte minns att du hade skadat dig för att få, och den är inte torkat blodröd utan den är ju vit. Har du märkt om stress utlöst eller förvärrat? Streptokocker (halsfluss med andra ord)?
5. Dammsug släkthistoriken. Mor- och farföräldrar, föräldrar, syskon, barn etc. Någon enda som har eller har haft psoariasis?
6. Ledvärk, korvfingrar, korvtår, svullna hälar, värk i fötter, rygg länd till hals, vaknar med "vilovärk", trötthet etc?
7. Hört talas om Psoariasis Atrit? DET är ärftligt och kopplat till förekomst av psoariasis (egen eller i familjen).
8. Kolla denna länken jag postar längst ner och checka av vad ni kan. Kolla även Psoariasisförbundets sidor där finns garanterat lika mycket information till.
9. Gör listorna enkla, tydliga och så noggrant omfattande som möjligt och ge läkaren en kopia. Begär också remiss till reumatolog och ge även dem en likadan kopia. OBS! Har du funnit mer symptom eller familjehistorik för på det på listan så reumatologen får än mer information.
10. Psoariasis Atrit kan bli riktigt illa och av den orsaken bör du / ni få fart på med listor, familjeintervjuandet, läkarbesök och remisser eftersom tidigare diagnos ökar chans att bromsa ett potentiellt förödande illa förlopp.
11. Om någon blev hjälpt av detta, så vore det kul att veta om man kunnat bidra med någon form av hjälp. Om någon redan fått diagnos Psoariasis Atrit vore det lika kul att veta att hade du inte redan fått diagnos så kunde detta ha hjälpt dig och jag var i så fall kanske inte helt ute och cyklade.

Lycka till allihop, jag hoppas oavsett vad att ni fått eller får hjälp och kan få ett drägligt liv för värk, förstörd sömn och ett liv som ett krossat skeppsvrak är inget jag önskar på någon eftersom jag själv lever med det sedan 20 år, d.v.s nästan halva mitt liv med andra ord. Och roligare kan man ha, tro mig i det avseendet gott folk.

Länk: Internetmedicin, om Psoariasis Atrit
https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1362

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons