Forum Reumatism


Symponi och graviditet?

Tjej på snart 23 år som fick diagnosen AS för ca ett halv år sen. Började med sprutorna Symponi och dom funkade bra. Vill så himla gärna ha barn nu men ingen som kan svara på hur de funkar med symponi? Står olika överallt vart man än läser..

Kanske bäst att du pratar med en läkare?


Charlotte90Tjej på snart 23 år som fick diagnosen AS för ca ett halv år sen. Började med sprutorna Symponi och dom funkade bra. Vill så himla gärna ha barn nu men ingen som kan svara på hur de funkar med symponi? Står olika överallt vart man än läser..
"Effekt av detta läkemedel på gravida är inte känd. Användning av Simponi under graviditet rekommenderas inte. Du måste undvika att bli gravid när du behandlas med Simponi och minst 6 månader efter avslutad behandling, genom att använda lämpliga preventivmedel under denna tid." Från bipacksedeln på Fass.se.När det gäller Simponi, Enbrel, Humira och Remicade som man kan få vid AS (fick diagnosen 2011) så är det tyvärr så att 6 månader innan man försöker bli gravid så bör man sluta med medicinen. Även om man har Metotrexate i någon form. Metotrexate är fosterskadande. Medans det inte finns forskning nog på dom biologiska läkemedlen. AS är en sjukt jobbig sjukdom. Men jag vet flera som mått bra när dom varit gravida. Ta vara på dig


Inget som ska testas men ville gärna veta om nån annan fått annat svar. T.ex Landstinget i Dalarna, kliniken för reumatoligi har skrivit att "vid graviditetsönskemål är det viktigt att diskutera med din läkare (vilket ja gjort) Simponi kan tas fram till posetivt graviditetstest. " nu har ja snart väntat 6 månader så ja står ut ett tag till men nyfiken med vad som gäller är man ju när man väntar så :)
Ja det är en otroligt krävande sjukdom och det som andra ser som självklarhet i vardagen är inte alls så självklart för en annan.. Har haft detta sen ja va 16 år men fick diagnosen först nu i Maj 2013. Har en dotter på 3 1/2 år och den tiden som gravid minns ja inte som direkt jobbig så hoppas de är likadant denna gången :)


Fick idag klartecken från läkarna att dom nu har forskat såpass mycke att dom med säkerhet kan säga att simponi kan tas till posetivt graviditets test och t.om fram till v.30 :D


Det låter ju riktigt bra om man kan ta det så långt in i graviditeten. Jag hoppas dig allt gott

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons