Forum Reumatism


Forumtråd: ny medlem!

Hejsan! Har precis blivit medlem här och känner att jag vill kasta ut en tråd för att komma i kontakt med andra i samma situation som mig själv. MIn sambo säger att han förstår, men han FÖRSTÅR inte riktigt min smärta ändå, och ibland vill man prata med någon som VET hur det är. MItt liv kvinna på 28 år, har två barn (5 ½ år och 11 månader). Insjuknade över en helg för 4 år sedan och sedan dess har det varit en kamp. Har inte så mkt skov, utan tycker jag har ont mest hela tiden. Det värsta är att min doktor inte tror på min smärta bara för att mina prover är fina. Men ont, det har jag. Har precis övervunnit kampen mot smärtan i mina knän (motionscykel is the shit -det tog bort smärtan i mina knän bara på några veckor!!) och nu kämpar jag med en bröstkorg som gör inte hela tiden och väcker mig på nätterna. Jag är så less på att behöva slåss för att få den hjälp jag behöver.

Hej! Välkommen hit! Det är jobbigt med oförstående läkare. Träna är ofta bra mot det mesta i smärtväg, kan lindra problemen. Men det är jättetrist att läkaren "inte tror på smärtan" bara för att proverna inte visar nåt. Nån diagnos fick du väl ändå? Annars tycker jag du ska be om en second opinion av en annan läkare. Diagnos ska de ju minst kunna ställa samt medicinera parallellt med smärtbehandling i form av träningsinstruktioner, helst av en sjukgymnast. Sjukgymnaster verkar ha en annan förståelse för smärtor än vad läkare har (min egen erfarenhet). Så har du inte träffat en sjukgymnast, föreslår jag att du bokar en tid. Jag fick själv diagnosen fibromyalgi år 2006 och senare diagnosen ledgångsreumatism år 2010. Reumatologen sa när jag beskrev mina problem att ledgångsreumatismen mycket väl kan ha börjat tidigare men det är svårt att diagnostisera vid så vaga besvär... sant, antar jag. Det är upp till oss patienter att klara av att beskriva våra besvär ordentligt... suck. Förra året fick jag dessutom först diagnosen ledvärk... jaha, ledvärk? Hade ju ont som F-N! En f d kollega föreslog att jag skulle ta foto på mina svullnader och maila in till vc, vilket jag gjorde... det var först då jag blev remitterad till reumatologen... fick gå med värk i flera månader i onödan innan methotrexaten sattes in :( Alla läkare är ju inte smärtspecialister, även om man så skulle önska ibland... för det är ju olidligt att gå runt och ha ont. Oj blev ett långt inlägg, jag skulle ju bara önska dig välkommen hit, hihihi...


Hej igen :) Ja vad är fibromyalgi? Hm en slags mjukdelsreumatism antar jag, mer i musklerna än lederna. Ja sen fick jag ju i lederna med då.. suck, ledgångsreumatismen. Fast att det bara är småleder vet jag inte, hade ju värk i knäna också... stel som en pinne typ. Men visst det sitter mycket i fingrarna. Fötterna med, har inlägg numera, ja jag hade det tidigare med pga fibromyalgin. Hade en läkare som var förutseende nog att föreslå det eftersom jag står o går mycket på jobbet, jobbar inom barnomsorgen. Klarar 50% sen 2008. Gick ner tillfälligt i perioder till 25% under förra året innan de satte in metotaben åt mig.. Jag behöver också träna o vara aktiv regelbundet, samtidigt som jag måste akta mig för överansträningar.. en evig balansgång det där... håhåjaja... Jag har (som tur väl är) inga småbarn hemma, en vuxen son (19år) och det är jag ju glad för. Ja inget ont i att ha barn, men svårt att orka med som sjuk förstås. Min läkare på vc skrev senast att jag har svårt att orka med ADL tror jag det hette, dagliga aktiviteter iallafall... stämmer bra det. Jag får stundtals dra ner på det sociala engagemanget i privatlivet för att orka jobba min halvtid :( Det går lite i vågor, vissa veckor är bättre o vissa sämre... livet rullar på. Nu har jag semester :) Eftersom du har diagnos antar jag att det är reumatologen som behandlar din sjukdom... det är ju skönt att ha tillgång till specialistkunskaper. Jag undrade själv om det verkligen är ledgångsreumatism... kanske en rädsla hos mig att det verkligen är så illa... men men, jo det är det, sa de :( Själv läser jag allt jag kan komma över om min sjukdom på webben, för att förstå... förståelsen gör det lättare att hantera på nåt sätt. Jag går på maxdos av diklofenak dagligen utöver metotaben, för som du säger, smärtan gör så mycket annat dumt med en. Tar på orken, irritation uppstår, mm... ibland glömmer jag ta medicin, eftersom smärtorna även tar på det kognitiva, orsakar glömska och att jag är disträ... Jag var på nån utredning där en psykolog sa att kropp o psyke samverkar i smärtan... ja det stämmer verkligen, man påverkas mentalt av smärta med. Man blir ju tröttare bland annat... så man får lägga in många pauser under dagen när det är hektiskt. För att orka med... Ha det gott!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons