Forum Reumatism


Ledgångsreumatism???

om kortisonet hjälper borde du kunna få en underhållsdos på längre sikt. efter röntgen av händerna borde du få komma till reumatologen som får avgöra din medicinering sedan... du borde även få kontakt med sjukgymnast om övningar för dina händer. min reumatologmottagning har sjukgymnast för kroppen och en arbetsterapeut för händerna hm så kanske en arbetsterapeut då. så skönt för dig att kortisonet hjälper ändå :) förstår att det känns trist att få ledgångsreumatism då du är så ung, men även om det nu är det så har du ju märkt att du blir hjälpt av kortisonet och kan kanske ändå fungera som vanligt. ledgångsreumatism finns ju i så många olika grader, kanske blir det en lindrig variant som hålls i schack med hjälp av medicin så du ändå kan jobba på hyfsat bra? och de kommer ju på mer och mer inom vården genom forskning numera, kanske kan de så småningom t o m finna nån bot för ledgångsreumatism i framtiden. jag hoppas det. (jag fick själv diagnosen ledgångsreumatism i juli...) Kram o lycka till!

Tack för ditt svar. Jag trodde aldrig det var någon som skulle orka läsa min lilla roman som jag råkade skriva :-P Jag har nu varit på Röntgen, bilderna visade ingenting. Det är kanske för tidigt att se än samt att nu när jag äter Kortisonet så har svullnaden gått ner och jag har inga rörlighetssvårigheter i händerna längre. Ingen värk, inte ont i nacken, axlarna eller knärna. Mår med andra ord toppen! Jag äter fortfarande Kortison och det var länge sen jag var så pigg och hade så mycket energi som jag har nu. Har varit så trött hela hösten så äntligen känns det som jag mäktar med allt som jag vill kunna göra. Är fortfarande orolig att jag kommer bli sämre nu när jag snart ska sluta med kortisonet.. Men det ska jag låta tiden utvisa! Ska njuta hela helgen av att inte ha ont i alla fall :-) Jag har fått remiss till reumatalog så kommer att få en tid inom en månad. Söker på internet och hoppas fortfarande på att det inte är ledgångsreumatism som jag har. Har ju sett skräck-exempel på google om hur händerna blir när man har det, men som du säger så läser man ju väldigt mycket om framgång med reumatism av den här sorten så jag kanske inte behöver vara så orolig över framtiden ändå. Hur är det för dig att leva med ledgångsreumatism? Är det som de säger att det går i vågor eller har du haft konstant värk sen du fick diagnosen?


Jag fick kraftig ledvärk i januari 2010 och mest i händer och fötter, men även knäna. De testade med kortison, men det hjälpte bara några dagar sen var jag sämre igen. I augusti efter diagnos fick jag methotrexate utskrivet och blev sen bättre igen, men klarar ännu bara halvtidsarbete tyvärr. reumatologen säger att jag fått en försämrad muskelmassa jag behöver träna upp igen. Methotrexaten tar ner det inflammatoriska värdet så jag behöver inte de nyare biologiska läkemedlen - som tur är ska man kanske tillägga då, nu när smärtorna hålls i schack med antiinflammatoriska värktabletter, panodil dagligen och methotrexate en gång i veckan. Vill knappast behöva äta mera mediciner än de jag redan har. Hoppas bli starkare o få mera ork... känns inte så lyckat att "bara" orka halvtid, men kanske nåt jag ändå kan bli tvungen att acceptera i längden.. Ja det går väl i vågor det här med smärtan, överanstränger jag mig blir jag sämre... svårt att hitta balans mellan kraft o vilja ibland, då jag oftast vill mer än jag klarar av. Men men jag jobbar på det, för att få ett lugnare mående, stabilare smärttillstånd, eller rättare sagt ett tillstånd med så lite smärtor som möjligt. Men t ex morgonvärken är nästan helt väck numera :) det är jag oerhört glad över :) Jobbar eftermiddagar så jag kan ta det lugnt på morgon o förmiddag innan jag ska iväg... behöver nog den rutinen hemma... har även andra diagnoser sen tidigare, stress o värk-syndrom... suck. Hoppas få till det så jag får ett stabilt mående då det svängt i många års tid... Hoppas du får ett bra bemötande hos reumatologen sen, givetvis hoppas jag att det INTE är en ledgångsreumatism du har, men vad det än är så är det viktiga att du blir hjälpt och kan leva ett bra liv. jag önskar dig lycka till med det!


Fick reumatism när jag var 18 år, dom sa att det var ledgångsreumatism. Men under åren som gått har jag haft lite olika läkare. Tydligen så är jag svår att sätta en fast diagnos på. Stämmer in på olika saker. Det senaste jag fick höra då jag var till min reumatolog var att han tror att jag har något som heter SLE. I vilket fall som helst så tänkte jag bara förklara lite hur mitt liv har påverkats av reumatismen. På gymnasiet gick jag ett räddningsgymnasium. Vi har i princip samma utbildning som en brandman. Vi klippte sönder bilar, rökdykte och hade livräddning. Jag gjorde precis allt som alla andra. Efter gymnasiet började jag jobba direkt. Har alltid jobbat 100% även om jag varit dålig eller inte. och dålig har jag varit kan jag lova. Haft en sänka närmare 100 och vatten i lungorna på grund av att min sjukdom varit aktiv. Men jag har aldrig låtit det hindra mig i något. Sedan tränar jag även styrketräning 3-4 gånger i veckan. Jag försöker leva som precis vilken annan vanlig människa som helst. enda skillnaden är väl att jag måste ta min medicin varje morgon. Det jag ville komma fram till är att man kan leva ett vanligt liv även om man är ung och har reumatism.


Den här med värken i axeln och nacken du beskrev kan påverka även händerna. Så jag tycker det kan vara värt att kolla upp det också. Finns kiropraktorer o naprapater för detta. Dem är bra på detta med muskler och nervsystem.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons