Forum Reumatism


Humira

Är det någon här som använder Humira? Hur mår ni på det? Och hur lång tid innan effekt?

Jag använder Humira varannan vecka och jag har inga bieffekter alls. Jag kan inte svara på när jag kände någon effekt då jag inte kände av någon symptom utan det va röntgen som visade. Jag använder en förfylld spruta på 40 mg. Jag åt annan medicin för reumatism så kallad methotrexate innan jag påbörjade Humira och jag märkte symptom samma vecka redan.


Jag har tagit humira i 9 månader, alla prover blev bra. men jag hade jätteont, i ljumskarna och benen. Blev också väldigt dimmig i huvudet, hade svårt att tänka och reagera. Doktorn förstog inte varför jag inte mådde bra när proverna var bra. Orkade inte fortsätts utan slutade.


Jag har problem med mina knän, artros och beschterew. Har haft Beschterew sedan 1979, I början fick jag pröva flera olika reuma mediciner men jag blev så sjuk så jag fick sluta , Reumatologen och ortopeden på Gävle sjukhus samarbetade och vi kom fram till att om man tog bort nästan all vätska i knäna och sprutade in 2 ml lederspan så mådde jag bra i flera månader , jag fick dessa sprutor 3-4 ggr /år i 20 år och hade inga problem med knäna utan mådde ganska bra. Så flyttade jag till Göteborg och började gå på Sahlgrenska , jag fick börja om och testa mediciner jag inte tålde hamnade på sjukhus 5 ggr under 6 är, har aldrig tidigare legat på sjukhus. Jag får dom inte att ge mej den behandling jag haft i 20 år , visst jag fåt sprutorna men dom tar inte bort vätskan som dom gjorde på Gävle sjukhus då fungerar det inte, det händer att jag bara får 1 mg lederspan då fungerar det inte heller, Nu får jag höra att lederspan inte hjälper, jag vet att det inte hjälper om dom inte tar bort vätskan och ger mej 2 mg lederspan , men dom lyssnar inte eller vill inte förstå vad jag säger. Är nu helt förtvivlad , vet inte var jag ska vända mej där dom lyssnar och förstår.


Hej! Vad trist att du inte får den hjälp du vet att du behöver! Man kan ju tycka att Sahlgrenska är ett större sjukhus med större möjligheter me så tycks fallet inte vara… Fick inte Sahlgrenska dina journaler från Gävle där det står vilka läkemedel och behandlingar du stod på? Det låter ju helt galet om dom inte ska kunna få till din behandlig av dina knän. Om dom inte vet hur du får din behandling som din kropp svarar bäst på så tycker jag att du ska ringa gävle och be dom skicka dina journaler till din behandlande läkare i göteborg, plus ett ex till dig så du har i framtida syfte(om dom inte har dom redan). Fördel hade ju också varit om din fd läkare själv skrev ned några rader privat, så det blir lite klös i det hela. I värsta fall kanske du får åka till Gävle och få din behandling...långsökt dock... Hoppas det löser sig för dig! Jag mår jättebra på Humira nu. Mina blodprover är bra. Min trötthet jag led av mycket bättre! Bara det är värt massor! Leder och magen är betydligt bättre. Det enda som inte är helt ok är nacken, ena höften och fötterna. Mina fötter är ett gissel, och jag hoppas de ska funka bättre snart. Men det helt otroligt vilken skillnad det är! En stor bonus är att min pollenallergi jag hade tycks också försvunnit på köpet. Vet ej om det är metojecten eller humiran, eller om det är för jag är allmänt piggare, men jag har inte känt av pollen ett dugg i år. Helt otroligt!


Jag hade journalen med mej när kom till Sahlgrenska 1:a gången, så dom har kopior. Min läkare i Gävle har tydligen gått i pension. Det är bara en sån enkel sak som att dom måste tappa knäna på vätska innan jag får cortisonsprutarna , som missas. I Gävle fick jag alltid sista tiden för det tar tid att göra det ordenligt, Här tar dom bara ut lite vätska och då hjälper inte cortison sprutorna. Jag har fått tid hos en privat ortoped , så nu står mitt hopp till honom,


Samma som ovan. Humira, 40 mg, varannan vecka med injektionspenna och jag känner inte av några biverkningar som helst. Jag är inte helt säker men jag vill minnas att jag kände effekt redan efter första sprutan. Ingen större förändring men jag fick tillbaka en del styrka, kunde sätta mig och resa mig från golvet utan hjälp. Det tog bara några månader innan jag hade full effekt. Det enda som inte försvunnit är tröttheten jag har av sjukdomen. Kan visserligen bero på att jag har två små barn också. :)


Hej Magnus! Ja, visst är det härligt att hitta nåt som har effekt! och min inte känner sig som en stel gammal 95-åring! För mig var det tröttheten jag märkte blev lindrigare först, så det kanske tar lite olika för alla. Men man är ju som du säger lite småsliten när man har småbarn också :) Nu har jag haft humira såpass länge att jag tror att jag har "full effekt". Har mått prima hela tiden, men nu har jag faktiskt fått ett litet skov :( Men det är MYCKET lindrigare, och tycks gå över ganska snabbt på en startdos med 20mg prednigsolon. Så det tycks som om skoven blir mycket lindrigare när man står på humiran iaf. Och det är ju värt massor!! Hoppas det gått bra nu för wivvie!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons