Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

JIA och svininfluensa

Jag har en dotter på 3 år som är barnreumatiker. Hon medicinerar med metotrexat. Jag antar att hon tillhör en riskgrupp när det gäller den nya influensan?? Hur bör man förhålla sig till detta med smittorisk tills dess att hon blir vaccinerad? Om smittan går på dagis, skulle du då, om möjligt, tagit föräldraledigt och stannat hemma med henne? Profylax med Tamiflu eller vänta tills eventuellt insjuknande?

Svar:

När det gäller den nya influensan så räknas barn som står på metotrexat och/eller biologiska läkemedel som Enbrel till de riskgrupper som skall erbjudas vaccination tidigt. Smittsamheten är inte större för den nya influensan jämfört med de influensor som besöker oss varje vintersäsong. Samtidigt är dagisbarn utsatta för smitta i hög grad - det är ju inte så lätt att hålla på handtvätt och inte ta sig i ansiktet och peta sig i näsan. Så visst smittorisken är stor för de små barnen. Kommer influensan in i en dagisgrupp ja då är det stor risk att de flesta smittas.

Profylax med antivirusmedel skulle jag inte rekommendera, däremot kan behandling med antivirusmedel övervägas. Så om din dotter skulle få en febersjukdom där influensa inte kan uteslutas så bör du söka vård för henne tidigt i förloppet. Det är nämligen bara om behandling med antivirala mediciner sätts in tidigt som de gör nytta.

Om man skall hålla ditt barn hemma eller inte i förebyggande syfte är en svår fråga att svara på. I princip så skall vi inte behöva handla annorlunda nu jämfört med de vanliga influensor vi har varje år.

Med vänlig hälsning
Anders Fasth
överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons