Våra ryggsmärtor spåras till aporna

En orsak till ditt diskbråck kan vara att ryggkotorna liknar schimpansens, enligt en ny studie. Resultaten kan användas för att i förtid hitta individer med ökad risk för ryggproblem.

Publicerad den: 2015-04-27
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det är välkänt att människan drabbas av ryggproblem betydligt oftare än andra primater. Forskarna ville ta reda på varför och började att undersöka formen på ryggkotorna hos både människor, schimpanser och orangutanger – vilka alla tar sig fram på skilda sätt.

Forskarna upptäckte att människor med ryggkotor som liknade schimpansens hade högre risk för diskbråck. Troligen har den snabba evolutionen, som fått människan att gå upprätt, orsakat extra press på ryggraden - därmed ökar risken för ryggsmärtor.

Resultaten kan bli användbara för att tidigt identifiera personer med ökad risk för diskbråck, exempelvis vissa atleter. Studien är publicerad i tidskriften BMC Evolutionary biology.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons