Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

5000 svenskar drabbas varje år av blixthuvudvärk


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-12

Annons

Varje år drabbas omkring 5000 svenskar av intensiv blixthuvudvärk. Orsaken kan vara ett livshotande brustet blodkärl i hjärnan, rapporterar Dn.se.

– Många kan beskriva exakt när huvudvärken kom, till exempel när de skulle ta en klunk kaffe och det plötsligt small till i huvudet. Den oerhört smärtsamma huvudvärken kommer på någon sekund och håller i under flera dagar, säger Niklas Marklund, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Dn.se.

Annons
Annons

Smärtan kallas för åskknallshuvudvärk och i ungefär vart fjärde fall beror den på en liten utbuktning (aneurysm) på ett blodkärl i hjärnan har brustit eller blod läckt ut i hjärnan. Ungefär 200 000 svenskar har ett aneurysm i hjärnan, ofta utan att veta om det. Ett brustet aneurysm är livshotande och därför bör den som får åskknallshuvudvärk genast åka till akuten.

Men läkare missar ibland detta och den drabbade skickas hem med uppmaningen att ta en Treo.&nbsp

– Tyvärr är kunskapen om åskknallshuvudvärk ganska dålig. Det är lätt att tro att det handlar om vanlig huvudvärk, eftersom den går över efter ett tag, säger Niklas Marklund, som höll ett symposium om huvudvärk på Medicinska riksstämman.

Studier visar att den som for rätt behandling slipper drabbas av flera blödningar men om hjärnblödningen inte behandlas leder den oftast till döden inom ett halvår.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.